Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanal Gerçeklik İçinde Dokunma Hissini Aktaran Kıyafet: Teslasuit

Sanal Gerçeklik İçinde Dokunma Hissini Aktaran Kıyafet: Teslasuit

Teslasuit, sanal gerçeklik deneyimini bir adım daha öteye taşıyarak dokunma hissini de dahil etti.

Sanal gerçeklik deneyimi, genel yapısıyla bir gözlük ve kulaklık taktığımız bir teknolojiden ibaret olduğu için oturduğumuz yerde farklı bir gerçekliğe geçmiş gibi davranıyoruz. Bu dünya içerisinde yaptıklarımız da bizi işitme ve görme duyularıyla etkiliyor. Sanal gerçeklik içinde birisi dijital formumuza dokunsa veya roller coaster üzerinde giderken rüzgarın yaratacağı etkiyi hissedemiyoruz.

Kickstarter üzerinde fonlanmaya başlayan Teslasuit isimli kıyafet ise sanal gerçeklik için yepyeni bir duyuyu devreye sokuyor. Bütün vücudu saran bu kıyafet, sanal gerçeklik ve buna uygun geliştirilmiş video oyunlarında kullanılmak üzere geliştiriliyor. Analog veya fiziksel olarak varolmayan deneyimler, ne kadar fazla duyuya hitap edebilirse o kadar gerçekçi hissedileceği aşikar. Tat ve koku alma hisleri sanal gerçeklik ekosistemine en zor adapte olacak duyularken dokunma hissini aktarmak nispeten kolay bir süreç.

Tesla Studios isimli girişimin geliştirdiği Teslasuit isimli kıyafet, iki farklı modeliyle vücudun farklı noktalarında titreşimler gönderiyor. İki modeli bulunan Teslasuit’in Pioneer modelinde 16, Prodigy modelinde ise 52 iletişim kanal bulunuyor. Sanal gerçeklik gözlükleri ve akıllı cihazlarla etkileşime geçme işlemini ile kemerinde bulunan Bluetooth aracılığıyla gerçekleştiriyor. Özellikle video oyunları dikkate alınarak geliştirilen Teslasuit, yazılımcıların erişimine sunulan SDK dökümanlarını paylaşacak. Bu sayede her yazılımcı oyununa göre kişiselleştirme imkanı bulabilecek.

Görsel; Teslasuit