Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Benzer Sanatsal Stillere Sahip Görselleri Bulan Arama Motoru

Benzer Sanatsal Stillere Sahip Görselleri Bulan Arama Motoru

Jacob Jackson’ın tasarladığı Same Energy, görüntü içeriğinin yanı sıra estetik yaklaşımı da merkeze alan bir görsel arama motoru.

Yıllardır farklı ihtiyaçlara cevap vermeyi amaçlayan çok çeşitli arama motoru projelerine yer veriyoruz. Öte yandan yaratıcı dünyanın işine yarayacak örneklerle her zaman karşılaşmıyoruz. Mühendis Jacob Jackson’ın benzer görselleri bulmak için görsel kategorileri kullanan arama motoru Same Energy bir kenara not edip kullanmayı düşüneceğiniz türden.

Tam anlamıyla görsel arama deneyimine odaklanmış bir arama motoru

Same Energy’nin tasarımında en dikkat çekici şeylerden biri en üst kısımda görülen kategoriler. Bu kategoriler “Resimler”, “3B render’lar”, “diagramlar” gibi yaratıcı dünyanın işine yarayacak türde başlıklara ayrılıyorlar. Biraz daha incelediğinizde aslında bunların birer kategori olmanın ötesinde bir feed olduğunu görüyorsunuz. Daha da güzeli bir kullanıcı olarak kendi özel feed’lerinizi ekleyebiliyorsunuz. Tasarım oldukça minimalist. Dolayısıyla kullanımı pratik. Arama yapmak için referans olarak kullanacağınız görseli mutlaka siteye yüklemenize gerek yok, kopyalayıp arama çubuğuna yapıştırmanız yeterli. Ben birkaç deneme yaptım ve sonuçların oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Örneğin kendi çiziminizi aratıp size benzer işler yapan diğer yaratıcıları bu şekilde keşfetmeniz mümkün. Bu nedenle arama motoru, adını kesinlikle hak ediyor. Çünkü gerçekten de aynı enerjiye sahip işleri bulabiliyorsunuz. Elbette sözcüklerle de arama yapabiliyorsunuz.

Jacob Jackson, görsel aramanın gerçekten görsel olması ve minimum sözcük kullanarak yapılabilmesi gerektiğine inandığını belirtmiş. Daha da önemlisi; yalnızca görselin içerdiği nesneleri değil, onun sanatsal tarzını ve genel havasını yakalayarak zengin bir görsel anlayışı bütünleştirmesi gerektiğini düşünüyor.

Bu arada sitenin hala beta aşamasında olduğunu da ekleyeyim. Jackson’ın hala üzerinde çalıştığı birkaç şey var. Bununla birlikte, işlevsellikle ilgili geri bildirimleri oldukça önemsiyor. Kullanıcılardan gelen yorumlara ve taleplere göre sürekli güncelleme yapıyor.

Görsel: Jacob Jackson