Pandemiyle birlikte dijital göçebelik yaygınlaştı ve aynı zamanda toplumların çevre duyarlılığı daha hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Eindhoven Teknik Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı Stella Vita adlı karavan bu iki eğilimin kesiştiği en güzel örneklerdendi. Tamamen güneş enerjisiyle çalışan bu karavan 19 Eylül’de 3.000 kilometrelik bir Avrupa turuna çıktı. Şimdi de sürdürülebilirliği prensip edinen RV2035 adlı römork karavan var karşımızda.
RV2035 ile konforlu göçebelik
Kent insanı, konforundan ödün vermeden göçebe bir yaşam tarzına yönelmek istiyor. Sık sık doğanın kucağına kaçmak ancak bunu yaparken de işini ve yaşam tarzını rahatça sürdürebilmeyi tercih ediyor. RV2035, adından da anlayacağınız üzere bu karavan, römork karavan ve küçük ev eğilimlerinin yakın gelecekte (2035’te) nereye evrileceğiyle ilgili bir teori sunuyor aslında.
Endüstriyel tasarımcı Jason Carley kent yaşamının; hızla artan maliyetler, ekolojik olarak yıkıcı yakıtlara ve teknolojilere bağımlılık ve eskiyen altyapılar nedeniyle noktalanıp yerini tamamen göçebe yaşama bırakacağı bir gelecek hayal ediyor. Bu göçebe yaşam, kaynaklara hakimiyet ve verimli bir seyahat modu ekseninde ilerleyecek. RV2035 bu açıdan genç ve esnek şehirli müşterileri hedefliyor. Kullanıcının birkaç hafta hatta aylarca hayatın stresinden kaçmak için kullanabileceği bir inziva barınağı bu.
Güneş panelleri ve yağmur suyu hasadı özelliği
RV2035 elektrikli araçlarla tam uyumlu olacak şekilde tasarlanmış bir römork. Yoldayken küçük bir barınma alanına sahip. Ancak dinlenme noktasına varır varmaz genişletilebiliyor. Çatısı yükseltildiğinde insanların rahatlıkla ayakta durabileceği yaklaşık 2 metrelik bir alan sağlıyor. Yatayda ise yaklaşık 11 metrekareye kadar genişleyebiliyor.
Treylerin dış yapısı, geri dönüştürülebilir ve dayanıklı hafif karbon fiber. Her iki yana genişleyen bölümler mahremiyet için iki odaya ayrılıyor. Arka tarafta, yalıtımlı bir soğutucu çekmecesi ve buz makinesi ile birlikte gelen mini mutfak bulunuyor. İndüksiyonlu ocağın arkadan aydınlatmalı ekranı, bina sakinlerini mevcut hava durumu, pil durumu ve solar şarj zamanı hakkında bilgilendiriyor. Motorlu braketlerle çalıştırılan güneş panelleri, maksimum güneş enerjisini yakalamak için kendilerini en uygun şekilde hizalıyor ve güneşin hareketini takip ediyor. Güneş panellerinin altında yağmur suyu biriktirip kullanıma sunan özel hasat bölümleri mevcut. Bu arada tasarım henüz konsept aşamasında ve hayata geçirilmeyi bekliyor.
Görsel: Jason Carley