Pazarlama ve rüya sözcükleri yan yana geldiğinde, çok sayıda yaratıcı projeden ve distopik öngörüden bahsetmek mümkün. Hatta pazarlama şirketleri rüyalara reklam yerleştirecek teknolojilere – bence etik açıdan çok sorunlu bir alan – yüksek yatırımlar yapmaya başladı bile. Neyse biz bugüne bakalım. Bu konuda en güzel pazarlama işlerinden birini, yakın zamanda Mornings.co.uk gerçekleştirmişti. Yastık, yatak gibi uyku ürünleri konusunda ziyaretçilerine rehberlik ederek uyku kalitelerini yükseltmeyi amaçlayan bu içerik sitesi, Google arama verilerine dayalı olarak dünyanın rüya haritasını çıkarmıştı. ABD’li mobilya zinciri HomeGoods’un analiz aracı Dream Vibes da rüyaların kullanıldığı dikkate değer işlerinden.
Dream Vibes; hangi dekorasyon öğelerinin, renklerin ve dokuların size iyi geleceğini belirliyor
HomeGoodsDreamVibes.com, kullanıcının karakterini ve ruh halini anlayabilmek için öncelikle rüyalarını analiz ediyor. İlk etapta kullanıcıdan 500 harflik bir anlatımla ya da 30 saniyelik bir ses klibi kaydederek rüyalarını anlatması isteniyor. Bu sırada bir IBM Natural Language Understanding algoritması bu girdileri analiz ediyor. Ardından kullanıcıya kısa kısa, anket şeklinde sorular sorarak rüyadaki temel duyguları ortaya çıkarıyor. Bu duygulara göre de rüyanın ne kadar olumlu ya da olumsuz mu olduğunu açkılıyor. Ardından Dream Vibe isimli bir panoda kullanıcıyı daha pozitif bir ruh haline çekebilecek kişiselleştirilmiş dekorasyon önerilerini gösteriyor. Dolayısıyla rüyaları kişinin dekorasyon isteklerini/ihtiyaçlarını ortaya koyan bir araç olarak kullanıyor. Örneğin sonucunuz “I Need A Hug” (sarılmaya ihityacım var) modunda çıktıysa, sıcak nötr renkler ve neşe verecek tekstil malzemeleriyle karşılaşıyorsunuz.
View this post on Instagram
Araç, özellikle kullanıcının endişe ve korku nüanslarını tespit edebiliyor. Önerilerini buna göre şekillendiriyor. HomeGoods Pazarlama Müdürü Sarah Ajamian, “HomeGoods, müşterilerine, istediklerinin bile farkında olmadıkları beklenmedik şeyleri keşfetmeleri için ilham veriyor” diyor.
Görsel: Pexels