Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rudolf Diesel + Nikolaus Otto = DiesOtto

Rudolf Diesel + Nikolaus Otto = DiesOtto

Mercedes-Benz’den yeni: DiesOtto

Mercedes-Benz otomotiv dünyasında “devrime” hazırlanıyor. Euro5 normlarını “şimdiden” sağlayan yeni motoru DiesOtto ile benzinli ve diesel motoru bir araya getiriyor.

Otomotiv dünyasını “şok” eden teknoloji diesel motordan daha ekonomik benzinli motoru geliştirmeyi hedefleyen Mercedes-Benz mühendislerinin çalışmalarını sonlandırmaları ile ortaya çıktı. Diesel motor prensibi ile çalışan DiesOtto’da, bildiğimiz benzinli motorlarda bulunan sistem bulunmuyor. Bunun yerine tıpkı diesel motor gibi yakıt “yanma odasında sıkıştırılan havaya püskürtülmesi” ile yakılıyor. 1.8 lt hacmindeki prototip model tam 230Hp güç ve 400Nm tork üretiyor. DiesOtto’nun ilk olarak gelecek dönemlerde piyasaya sürülecek olan S180’de kullanılması planlanıyor. S Serisi tarihinde “en küçük” motorlardan biri olacak olan DiesOtto, daha sonraki dönemlerde C ve E Serilerinde de kullanılacak. Özellikle E Serisinde büyük bir satış patlaması yaratacağı beklenirken, Mercedes-Benz’in “ezeli” rakibi BMW ise DiesOtto’ya karşılık olarak yeni bir motor türü çalışmalarına şimdiden “yana yana” başladı 🙂

İlk olarak 1.8 lt hacimle piyasada yer alacak olan DiesOtto’nun farklı hacimlerde de üretileceği açıklandı. 1.8 lt hacimden tam 400Nm gibi bir “devasa” tork üreten bu teknolojinin bilinen 6.0 V12’lik Mercedes-Benz motorlarında tork değerini 1000Nm üzerine çıkarması bekleniyor ve bu beklenti de “haliyle” diğer alman rakipleri şimdiden “korkutuyor”. BMW, Hybrid konseptler üzerine çalışırken bu ani DiesOtto çıkışı “açıkcası” BMW’nin planlarını alt-üst etmekle kalmayıp firmanın 5 yıllık model planlamalarını da değiştirtti. Bu iki alman arasındaki rekabetin boyutlarının nerelere varacağı şimdiden bir merak konusu haline geldi.

DiesOtto’da sadece diesel çalışma prensibi ile yetinmeyen Mercedes-Benz, bu yeni nesil motora :

– Direkt İnjeksiyon
– Turbo besleme
– Entegre marş motoru
– Değişken subap zamanlaması

Sistemlerini de eklemiş durumda. Bu sistemlere ek olarak AMG destekli ayrı bir Supercharge ya da Turbocharge da beklentiler içerisinde. Brabus ve Carlsson’un Mercedes-Benz’in bu yeni motoru üzerinde ne tür çalışmalar yapacağını ise zaman gösterecek.

DiesOtto’nun en büyük katkısı tabi ki “rekabet” ve “ekonomi” başlıklarında değil. Çevreci kesimlerin de bu motora şimdiden sıcak baktıkları gözlemleniyor. Çünkü geliştirilen motor çok düşük emisyon değerleri sağlıyor.

Sonuç olarak, Mercedes-Benz Rudolf Diesel (diesel motorun mucidi) ile Nikolaus Otto (benzinli motorun mucidi) ’nun emanetlerini birleştirmiş durumda. Bekleyelim, görelim daha neler olacak 🙂