Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’deki Station Wagon’lar: Bölüm 2 – D Segmenti

Türkiye’deki Station Wagon’lar: Bölüm 2 – D Segmenti

Türkiye'de satışta olan tüm D segmenti araçları bu yazıda inceledik.

İlk bölümündeC segmentindeki station-wagon araçlardan bahsettiğimiz yazımızın ikinci bölümünde D segmentindeki otomobilleri inceledik. C segmentine göre daha fazla üyesi bulunan D segmentindeki araçlar arasında premium modeller de bulunuyor.

Peugeot 508 SW

Sadece Active donanım paketiyle satılan 508 SW’un iki farklı motor seçeneği bulunuyor. Bunlardan benzinli olan 156hp gücünde turbo beslemeli benzinli bir motor, diğeri ise yine 1,6 litrelik dizel. 508 sedan modelinde kullandığım test ettiğim benzinli motor akıcı bir sürüş sağlıyor ancak yakıt konusunda pek de ekonomik olduğu söylenemez. Dizel motor ise bu açığı rahatlıkla kapatıyor. Benzinli model için 79.514 lira, dizel için ise 81.539 liralık bir etiket var. 508’in kabini segmentine yakışır şekilde oldukça şık ve rahat. İlk kez incelediğimde oldukça şaşırtmıştı bu kabin ve kesinlikle uzun yolculukların keyifli geçtiği bir yer. Dış tasarımı ise sedan gövdeden SW’a geçtiğinde daha da güzelleşen örneklerden biri.

Citroen C5 Tourer

Aynı platformu paylaştığı Peugeot 508’de de kullanılan 1,6 litrelik dizel motor ve otomatikleştirilmiş şanzıman seçeneklerini tek tek alternatif olarak sunan C5 Tourer da 508 SW gibi sınıfına göre yeterli donanıma sahip. C5 Tourer’ın fiyatı ise 79.153 lira. Hem iç hem de dış tasarımda sakin bir tasarıma sahip olan araç bu yönüyle çok da çekici gelmese de profilden bakıldığında oldukça akıcı çizgilere sahip.

Volkswagen Passat Variant

Comfortline ve Highline donanım paketleriyle satılan Passat Variant’ın iki paket arasındaki belki de en önemli farkı anahtarsız giriş sistemini ve ısıtmalı koltukları Highline’da sunuyor olması. Her türden kullanıcının beklentisini karşılayabilecek çeşitlilikteki motor ve vites kutusu kombinasyonları bulunan Passat Variant’ın fiyatları ise 57.500 lira ile 111.900 lira arasında değişiyor. Tüm seçenekler başarılı yakıt tüketimi değerlerine sahip. 160hp gücünde 1,4 litrelik TSI motora ve DSG şanzımana sahip Comfortline modelinin satış fiyatı ise 74.400 lira. Hem kabin hem de gövde tasarımına sadeliğin hakim olduğu Passat Variant buna rağmen son derece iyi görünüyor.

Skoda Superb Combi

Volkswagen Group’un Passat’ta da kullandığı PQ46 platformunun kullanıldığı Superb Combi, Active ve Elegance donanım paketleriyle satılıyor. Ancak Active paketi segmenti için birer standart olarak düşünülebilecek ESP, hız sabitleyici ve dijital klima gibi donanımlardan yoksun. Ancak Active donanım paketli araçların 53.000 liralık fiyatı bu durumu açıklamaya yetiyor. Volkswagen Group’un motorlarının kullanıldığı Superb de Passat gibi yakıt tüketimi konusunda başarılı. İç mekan tasarımı konusunda Passat’tan çok da farklı olmayan Superb Combi dışarıdan bakıldığında segmentindeki araçlar kadar çekici görünmüyor.

Ford Mondeo Station Wagon

Türkiye’de sadece en üst donanım paketi olan Selective seçeneği ile ve 2 litrelik motorlar ile satılan Mondeo Station Wagon, donanım konusunda beklentileri karşılıyor olsa da 1,6 litrelik motora sahip olmadığı için fiyatları 111.515 lira ile 118.195 lira arasında değişen 3 seçeneğe sahip. Bu seçenekler arasında 2 litrelik dizel motorun manue ve otomatik kombinasyonları ile 2 litre turbo benzinli motorun otomatik versiyonu bulunuyor. Dizel motor 2 litrelik motorlar arasında kabul edilebilir bir yakıt tüketimi sunarken benzinli motor yakıt tüketiminden çok performansa odaklanıyor. Göze hoş gelen bir sadeliğin hakim olduğu iç mekan tasarımı dışarıda biraz agresifleşiyor olsa da yakın zamanda yenilenecek olan Mondeo dışarıdan o kadar da iyi görünmüyor.

Opel Insignia Sports Tourer

Insignia Sports Tourer da Mondeo Station Wagon gibi yalnızca en üst donanım paketiyle satışta olan modellerden biri. Cosmo paketiyle ve 3 farklı motor seçeneği ile satılan Insignia Sports Tourer’ın fiyatı 1,6 litre turbo benzinli motorlu seçenek için 81.324 liradan başlıyor. 2 litrelik dizel motor kullanılan model ise 119.062 lira. Benzinli motorlarda yüksek olan yakıt tüketimi değerleri dizel motorda kabul edilebilir seviyelere iniyor. Astra’dakine benzer olmakla birlikte daha şık bir iç mekana sahip olan Insignia dış tasarımıyla da iyi görünüyor.

Toyota Avensis Wagon

Avensis Wagon’un Elegant Extra ve Premium olmak üzere 2 donanım paketi bulunuyor. 1,6 litrelik motor Elegant Extra paketi ve manuel şanzıman ile satılırken 2,0 litrelik motor Premium paketiyle ve CVT şanzımanla satılıyor. Park sensörü bulunmaya Elegant Extra paketi bu eksikliği dışında çok da kötü bir seçim değil. Yakıt tüketimi değerleri kabul edilebilir olan Avensis Wagon 66.500 ve 112.000 liralık fiyatlara sahip. Ancak hem iç hem de dış tasarımında çekici olmaktan uzak olduğu için pek de çarpıcı bir alternatif olamıyor.

Audi A4 Avant

Abartılı ya da iddialı tasarım öğelerinden tamamen uzak olmasına rağmen son derece çekici hatlara sahip olan Audi A4 Avant 1,8 ve 2,0 TFSI ve 2,0 TDI motorlar ile satılıyor. Audi’nin 4 tekerlekten çekiş sistemi olan Quattro ile de satın alınabilen A4 Avant modelleri 109.976 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Model gamının en üstünde ise S4 Avant ve RS4 Avant isimli 333 ve 450hp güce sahip spor-wagon’lar bulunuyor. Bu modellerin fiyatları ise S4 Avant için 310.710 lira, RS4 Avant için ise 422.111 lira.

BMW 3-Serisi Touring

BMW’nin “Saf Sürüş Zevki” mottosunu sonuna kadar hakeden bir diğer modeli olan 3-Serisi’nin Touring versiyonu henüz ülkemizde satışa sunulmadı. Ancak başarılı sürüş dinamikleri, yüksek performanslı ve verimli motorlar, arkadan çekiş gibi özellikler geniş hacimle birleşince performanslı otomobil kullanımından keyif alan ailelerin ideal çözüm noktası BMW 3-Series Touring olacak gibi görünüyor. Hem kabin hem de gövde tasarımı sürüş karakterine yakışacak şekilde zarafeti sportiflikle birleştiriyor.

Mercedes-Benz C-Serisi Estate

Listelerde sadece C 180 kodlu 1,6 litrelik kompresörlü motoru ve Avantgarde ve AMG donanım paketleri bulunan C-Serisi Estate 106.500 ve 123.800 liralık fiyata sahip. Makyaj geçiren dış tasarımına rağmen dışarıdan bakıldığında -3 uçlu yıldızı görmezden gelirseniz- çekici olmaktan biraz uzak olsa da her Mercedes-Benz aracında olduğu gibi kabin oldukça etkileyici.

Volvo V60

Volvo’nun son dönemde en baskın değeri belki de tasarım dili. Son derece dikkat çekici ve iddalı bir tasarıma sahip olan V60 segmentindeki en dinamik hatlara sahip olan otomobillerden biri. 180hp’lik 1,6 litre Ecoboost motorlu baz model 90.650 liraya satılıyor. Motor ve donanım seçeneklerine göre yukarıya çıkan bu fiyat 2,4 litrelik dizel motora ve 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip R-Design paketli V60 için 201.120 liraya yükseliyor. Motor ve vites kombinasyonu konusunda 1,6 litrelik dizel motor ile Powershift otomatik vitesin bir arada sunulduğu bir seçeneğe de sahip olan V60 iç mekanda alışılmışın dışında bir tasarıma sahip. Katmanlar halinde birbirine eklenmiş gibi duran parçalar akıcı bir tasarımdan oldukça uzak.