Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Puma 1986’daki Akıllı Ayakkabısını Tekrar Satışa Sundu

Puma 1986’daki Akıllı Ayakkabısını Tekrar Satışa Sundu

Puma, 1986 yılında piyasaya sürdüğü RS-Computer adlı akıllı ayakkabıları, günümüz teknolojisiyle donatıp yeniden satışa sundu.

Bugün mobil cihazlar aracılığıyla spor aktivitelerindeki performansımızı takip ediyoruz ve Puma daha 30 yıl önce bugünleri görmüş gibi. 1986 yılında çıkardığı RS-Computer adlı koşu ayakkabısına baktığınızda onun bir zamanlar zamanının çok ilerisinde bir marka olduğunu görebiliyorsunuz. Topuk modülünde bir bilgisayar çipi bulunan bu ayakkabı; mesafe, süre ve kalori kaydetme özelliğine sahipti. Kullanıcı bu ayakkabıyı bir bağlantı kablosu aracılığıyla Apple IIE, Commodore 64 ya da IBM PC’ye bağlayabiliyordu. Aşağıdaki videoda, basit egzersiz verilerini gösteren özel yazılım yüklü PC’yi görebilirsiniz. Puma şimdi bu ayakkabıyı yeniden üreterek nostaljiyi ayaklarımıza getirdi.

Puma, RS-Computer’ın güncel versiyonunda orijinalin görünümünü koruyor ancak teknoloji tamamen günümüze ait. Üç eksenli hız ölçer, LED göstergeler, şarj için USB bağlantı noktası ve ayakkabının telefona kablosuz olarak bağlanması için Bluetooth özelliği gibi yeniliklerle donatılmış. Android ve iOS cihazlarına bağlanabilen ayakkabı için, 1986’daki bilgisayar ekranında olduğu gibi 8 bit grafikler kullanan mobil uygulama yaratılmış. Her bir ayakkabı, her ay yeni bir başlangıç yapmak üzere 30 güne kadar performans verilerinizi depolayabiliyor.

RS-Computer sınırlı sayıda piyasaya sürüldü

RS-Computer sadece Berlin, Tokyo ve Londra’daki Puma mağazalarında ve ayrıca KITH adlı spor ayakkabı perakende zincirinde satışa çıktı. 13 Aralık’ta satışa çıkan ayakkabı, yalnızca 86 çift olarak, 500 dolar fiyatla piyasaya sürüldü. Internet mağazasında tükenmiş görünüyor.

Puma RS-Computer’ı “dünyanın ilk bilgisayarlı koşu ayakkabısı” olarak nitelendirse de adidas’ın 1984 yılında piyasaya sürdüğü Micropacer’ı da hesaba katmak gerek- ki adidas da bu ayakkabıyı günümüze uyarlayıp satışa sunmuş. Sol ayak üzerindeki bir mikrosensör aracılığıyla yakılan kaloriyi ölçen bu ayakkabı, ayakkabı dilindeki küçük bir ekranda verileri görüntüleyebiliyordu. Micropacer’ı bir bilgisayara bağlamak için herhangi bir bağlantı noktası yoktu. Bununla birlikte, özelliklerinin RS-Computer kadar kapsamlı olmadığı da açık tabii ki.

Görsel: Puma