Eşyaların belli değişkenlere göre (sıcaklık, bedensel aktivite, ses vb) renk değiştirdiği tasarım, ürün ve projelerle sık sık karşılaşıyoruz. Termokromik iplik sayesinde renk değiştiren kazak, sensörleriyle duygu durumunuzu anlayıp içindeki ışığın rengini değiştiren giysi, sesin hızına ve temposuna göre renk değiştiren tünel, sıcaklığa ve neme göre renk değiştiren saç boyası bunun en akılda kalıcı örnekleriydi. Peki nesnelerin rengini belli şartlara bağlı kalmadan, istediğiniz zaman kendiniz değiştirebilseydiniz? MIT araştırmacılarının tasarladığı PhotoChromeleon adlı sistem, yeniden programlanabilir mürekkep ve ışık kullanarak bunu yapmanıza imkan tanıyor.
Projektör kullanılarak programlanan ve UV ile silinen renkler
PhotoChromeleon, MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory/CSAIL) ekibi tarafından yaratılmış. Bu sisteme göre yeniden programlanabilir mürekkeple kaplı nesneler, görünür ışık kaynaklarına ve ultraviyole (UV) kaynaklarına maruz bırakıldıklarında renk değiştiriyor. Fotokromik boyaların karışımından yapılan ve herhangi bir nesnenin yüzeyine uygulanabilen mürekkep, sınırsız sayıda renk değiştirme olanağı sunuyor. Bu mürekkep spreyle veya başka yöntemlerle nesnelerin yüzeyine uygulanabiliyor.
Mürekkep üç fotokromik boyanın (camgöbeği, galibarda ve sarı) karışımından elde ediliyor. Sistem için hazırlanan dijital arayüz, kullanıcıların seçtikleri veya yarattıkları bir deseni projeksiyonla nesnenin 3B modeline uygulamalarına imkan tanıyor. Kullanıcının, uyguladığı bir tasarımı silmesi için nesneyi ultraviyole ışığa maruz bırakması yeterli.
PhotoChromeleon, tüketimi azaltacak bir bir çözüm olabilir
PhotoChromeleon, insanların sahip oldukları bir üründe diledikleri şekilde renk ve desen değişimi yapabilmesine imkan tanıyor. Dolayısıyla sistem, ihtiyaç olmadığı halde yeni bir ürün satın alma davranışını bir nebze frenleyebilir. Örneğin eski ayakkabılarından sıkılan bir tüketici, ayakkabının rengini ve desenini değiştirerek yenilik isteğini tatmin edebilecek. Yeni bir giysiyle birlikte ona uyumlu renkte ayakkabı arayan tüketici de bu dertten kurtulacak. Tüketimin ve endüstriyel üretimin azalması da elbette gezegenimiz için oldukça olumlu sonuçlar doğurabilir.
Projeye finansal destek sunan şirket ise Ford olmuş. Ford mürekkebin otomotiv endüstrisinde yaratabileceği potansiyel değişimle yakından ilgileniyor. Sürdürülebilir ve geliştirilmekte olan malzemeler teknik uzmanı Alper Kızıltaş’a göre bu mürekkep, çok renkli bir parça üretmek için gereken adım sayısını azaltabilir ayrıca rengin aşınmaya veya UV bozulmasına karşı dayanıklılığını artırabilir. Tüketiciye araçlarını özelleştirme deneyimi sunması da bir avantaj.
Videoda da görüldüğü gibi, eşyaların üzerine soyut desenlerden fotoğraflara kadar farklı desenleri projeksiyonla basmak mümkün. Araştırmacılar ayakkabı, telefon kılıfı, oyuncak araba ve oyuncak bukalemun üzerinde denemeler yaparak sistemin hünerlerini sergilemiş. Nesnenin şekline ve büyüklüğüne bağlı olarak, işlem 15 ila 40 dakika arasında sürmüş.
CSAIL ekibinin bir sonraki adımı, malzeme bilimcileri ile iş birliği yaparak PhotoChromeleon sistemindeki renk paletini genişletmek olacak.
Görsel: YouTube, MIT