Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in eşi Priscilla Chan, Poppy Harlow sunuculuğunda SXSW 2019 kapsamında bir konuşma düzenledi. Ülkenin en zengin kadınlarından biri olan Chan’in, kendi adını taşıyan bir hayır kurumu da bulunuyor. Eşi ile birlikte yürüttükleri kurumda, tedavisi olmayan hastalıkların çözümü için yüksek miktarda yatırımlar yapıyorlar.
Düzenlenen etkinlikte teknolojinin gelişimine ve hızına dikkat çeken Chan, henüz en büyük zorlukların üstesinden gelmek için teknolojiden verimli faydalanılmadığını belirtti. Teknolojinin verebileceği zararlar yerine ondan faydalanılabilecek alanlara dikkat çekti. Bilim insanlarının yayılan bir hastalığa çare bulması, savcıların adalet sistemini daha adil hale getirmesi ve öğretmenlerin her öğrencinin ihtiyaçlarına bireysel olarak odaklanması gibi. Chan Zuckerberg Initiative‘in temel misyonunu ise teknolojiyi kullanarak eğitim bilim ve ceza adaleti reformundaki zorlukların bir kısmının çözülmesine yardımcı olmak.
Chan Zuckerberg Initiative; eğitim, sağlık ve adalet sistemi üzerine çalışmalar yürütüyor
Aynı zamanda eski bir öğretmen olan Chan, her öğrenciyle bireysel olarak ilgilenilebilecek olmanın öğrenciler üzerindeki etkisinden bahsediyor. Programın temelinde öğretmenlik yaptığı zamanlar bulunuyor. Sınıfında bulunan hiperaktif bir öğrencinin sınıf içinde özgürce hareket etmesini sağlamış. Farklı bir yaklaşımla öğrencisini kazanması, bu programın başlaması için etkili olmuş. Program sayesinde öğrencilerin kedini hedeflerini belirlemesi ve o yolu izlemesi kolaylaştırılmış oluyor.
Eğitim dışındaki bir diğer nokta ise sağlık. Öğretmenlikten ayrıldıktan sonra tıp fakültesine de giden Priscilla Chan, o zaman uğraştığı uzun evrak işlerine ve kayıtlı bilgilerin rahat ulaşılabilir olmamasına dikkat çekti. Bir çocuğun son aşısının ne olduğu veya alerjisinin bulunup bulunmadığını bilgisine rahat ulaşamadığını belirten Chan, sağlık sektörünün Spotify’ı olarak adlandırılabilecek projeleri Meta’dan bahsetti. Proje sayesinde makaleleri organize etmek kolaylaşıyor, araştırmacının mevcut araştırmasıyla ilgili bilgiye rahat ulaşması sağlanıyor. Makaleler yenilendikçe program da kendini güncelliyor.
Son olarak ise hukuk sistemindeki eksiklere değinen Chan, sistemdeki bazı eksikliklerin, topluma faydalı olmaya çalışan eski suçluları dışladığına dikkat çekti. Savcıların ceza verirken tüm bilgiye nadiren sahip olduklarını vurguladı. Geçmiş verilerin toplandığı bir ağın bulunmasının hem cezayı verecek hakimin daha verimli çalışmasını sağlar hem de adalet sistemini daha güvenilir hale getirebilir. Bunun yanında cezasını tamamlamış insanların, topluma faydalı olma süreci ve topluma kazandırdıkları uzun vadeli süreçte takip edilebilir duruma gelebilir.
Priscilla Chan’in başkanlık adaylığı ve vergi dilimiyle ilgili yorumu
Priscilla Chan’in konuşmasının olduğu gün SXSW’nin bir diğer konuğu vardı. Demokratların cumhurbaşkanı adayı Alizabeth Warren. Warren seçilmesi halinde Facebook Google gibi büyük şirketleri ayırmak için çalışmalar yapacağını açıkladı. Büyük şirketlerin piyasayı tekelinde tutmasının yerine piyasayı rekabetçi hale getirmenin faydalı olacağını düşünüyor. Öte yandan uzunca bir süre Priscilla Chan’in 2020 seçimleri için aday olacağı söylentileri bulunuyordu. Chan bu durumun gerçeği yansıtmadığını seçimlerde aday olmayacağını belirtti.
Sunucu Poppy Harlow, son zamanlarda ismi sıkça duyulan demokrat partili Alexandria Ocasio-Cortez’in teklif etmiş olduğu yüksek gelir sahiplerinin yüzde 70 oranında vergi ödemesi fikrini sordu. Zenginler için yüksek vergi oranını destekleyen Priscilla Chan, öneri hakkında detaylı bilgisinin olmadığını ancak fikrin düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirtti. “Yüksek vergi oranını karşılayabilecek gelire sahip insanlar için bunun zor olmadığını ve toplumun gelişmesi için iyi bir yol olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Konuşmanın tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Görsel: Youtube, Chan Zuckerberg