Kendini çağdaş yaratıcı mekaniklerden besleyen bir oluşum olan Piknik Works; sanat, mimari ve grafik tasarım alanlarının sınırlarını flulaştıran işleriyle tanınıyor. Ekip 21. yüzyılın görsel ve mekansal dilini yeniden tanımlamayı hedefliyor. Performatif Çizim serisiyle gittikçe bilinirliği artan dörtlü, özellikle de imzası haline gelen mavi çizgileriyle görür görmez onlara ait olduğunu anlayabileceğiniz işler çıkarıyor. Piknik Works, 2016 yılında Oğul Can Öztunç ve Atıl Aggündüz tarafından kurulmuş, Melodi Gülbaba ve Burçe Gökhun’un ekibe katılmasıyla güçlenmişti. Hem ekibin geçmişteki çalışmalarına hem de kurucularından Atıl Aggündüz’ü konuk ettiğimiz etkinlik sohbetlerimize buradan göz atabilirsiniz. Piknik Works bu defa Jerusalem Design Week’te (Kudüs Tasarım Haftası) gerçekleştirdiği Piknik SALON / Performatif Çizim no.4 isimli çalışmasıyla dikkatleri üzerine çekti.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Mekanın hikaye anlatma potansiyeli üzerine deneyler
“Performative Drawing” (Performatif Çizim), ekibin birkaç yıldır sürdürdüğü bir proje. Serinin en yeni üyesi de 4 no’lu Piknik SALON. Seri genel anlamda, tasarım ve sanat arasındaki sınırları araştıran spekülatif bir sorgulama niteliğinde. Uluslararası çapta, farklı etkinliklerde ve sergilerde yer alarak değişip dönüşüyor. Bu dönüşüm sürecinde Piknik Works üyeleri, mekan ve görsel hikaye anlatımı arasındaki ilişkiyi bulmak için bir araç olarak performatif çizim eylemini kullanıyor. Bir yandan da bedensel ve zihinsel performansın sınırlarını araştırıyorlar. Daha önce İstanbul’da ve Stockholm’de 3 farklı performatif çizim yapan ekip, her yeni çalışmada yeni bir deneyin, yeni bir bilinmeyenin peşinden koşuyor.
Ekip, mekânsallıktaki dönüşümü canlandırmak üzere performatif çizimi ve görsel hikaye anlatımını bir arada kullanıyor. Bunu yaparken de doğrudan mekan öğelerinden (duvarlar, pencereler, zeminler, tavan, mobilyalar ve nesneler) yararlanarak mekandaki hikaye anlatma potansiyelini araştırıyor.
“Ebedi değil geçici, planlı değil kendiliğinden, belki kutsal değil ama sıradanlığın enerjisiyle.”
Piknik SALON, Kudüs Tasarım Haftası 2022’de Hansen House’da gerçekleşti. Bu performansta Piknik Works, diğer performanslarda olmayan yeni bir düzenle, ekibin tasarladığı ve her noktası beyaza boyanmış bir yemek odası düzenini kendi kanvası haline getirmiş. Performatif çizim sürecini bu yemek masası şeklindeki kanvas üzerinde ilerletmeyi denemişler. Kurucu ortaklar ve Piknik Works’ün çizerleri olan Oğul Öztunç ve Atıl Aggündüz; yedi günlük süreç boyunca masayı ve tüm kanvası hikayeler, açıklamalar, sorular ve çizimlerle doldurmuş. Kudüs Tasarım Haftası’nın genel teması olan ‘For Now’dan yola çıkan ekip, ‘şimdi’nin bilgisini çizim yoluyla 7 gün boyunca mekan üzerine aktarmış. Çalışmanın içeriği; 21. yüzyıl kültüründe, gündelik yaşamda, ziyaretçilerle sohbetlerde ve tasarım haftasında yer alan diğer sanatçı-tasarımcıların katkılarıyla, sezgisini ve ilhamını insan olmaktan almış. Tamamen spontane bir şekilde inşa edilmiş.
Performatif süreç, timelapse video ile belgelenmiş. Yedi günlük süreçten sonra Piknik Ekibi, işi İsrail’de tutmaya ve bu ülkede kök saldığı, burada kalması gerektiği için Tel Aviv’de sergilemeye karar vermiştir. Eser, Tel Aviv Old Jaffa’da yer alan BeAhava Gallery’de ziyarete açık.
Görsel: Piknik Works