Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pepsi – Kutup Ayısı

Pepsi – Kutup Ayısı

Pepsi ABD'de yıllardır ana rakibi Coca-Cola ile reklamları üzerinden doğrudan rekabete girişmekten kaçınmaz (burada bir seçkisi var bu dönemin). Kimi zaman ikinciliği kabul etmiş bir markanın lidere saldırması, kimi zaman da "gerçek tat" algısının aslında doğru olmadığının ispatı üzerinden ilerleyen bu iletişim zaman geçtikçe etkisini de kaybetti ve tercih edilmemeye başlandı. Bu yaz Coca-Cola'nın ünlü simgesi kutup ayıları üzerinden şu film çıktığında Bigumigu'da haber yapmaya bile üşenmiştim, ilgi çekmeye çalışan ama çok da akıllı görünmeyen bir iş gibi gelmişti bana.

Tabii ABD'nin rekabet kuralları izin verdiği için reklamda Coca-Cola şişesini ve tescilli bir karakter olan kutup ayısını neredeyse aynen kullanmış burada Pepsi.

Gelelim Alametifarika'nın bugünlerde yayına alınan yeni Pepsi kampanyasına. Bu kampanyayı bir çok insan farklı nedenlerden dolayı iki gündür eleştiriyor. Benim eleştirilerim şu şekilde:
– Vodafone'un "Selim" lansmanında yaptığının tamamen aynısı bir stratejiyle, kutup ayısını alıp onu animasyon yapmak yerine ucuz bir süpermarket kıyafeti şeklinde sunarak bu şekilde Coca-Cola'yı tüketici algısında basitleştireceklerini sanmaları?
– Aynı şekilde bir şekilde halkın sevgilisi olmuş bir karakteri bir de sevimsiz bir tonlamayla konuşturup (aksan deniyor ama bu aksan değil bana kalırsa, bariz gıcık gibi konuşturulmuş) kutup ayısını iyice antipatikleştirmeye çalışmaları.
– Şafak Sezer gibi bir markaya fena halde malolmuş bir oyuncunun sesini kullanmaları
– Rakiple -güya- dalga geçilen filmde Pepsi'yi tercih nedeni olarak kontör ve internet dakikası sunulması… (Promosyonu, hediyesi olmadan rakiple rekabet edemeyeceğini kabullenmiş bir ikinci konumunda adeta)