Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pazarlama ve Reklam Sektörü Mesajlaşma Uygulamalarını Nasıl Kullanıyor?

Pazarlama ve Reklam Sektörü Mesajlaşma Uygulamalarını Nasıl Kullanıyor?

IPG Media Lab'in hazırladığı raporla birlikte gündeme gelen, marka iletişimi ve pazarlama için potansiyel mobil mesajlaşma uygulamaları ve kullanımları.

Yaygın kullanımı, hiç reklam almaması ve Facebook’un 19 milyar dolara satın almasıyla bilinen WhatsApp bir kenarda dursun, biraz da mobil mesajlaşma uygulaması olan diğer rakiplerine göz atalım. 

IPG Media Lab, reklam ve pazarlama dünyası için platform olarak kullanılabilecek mobil mesajlaşma uygulamalarıyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı. Şirketin Ortaklıklardan Sorumlu Direktörü Eytan Oren bu tür uygulamaların sosyal ağ sitelerine göre daha az veri topladığını, hatta bazılarının bundan dolayı kendileriyle gurur duyduklarını söylüyor. Yine de bu özellikleri markaların kendilerini bir mecra olarak kullanmalarına engel değil.

Hazırlanan raporda vaka çalışmaları altında verilen uygulamalara baktığımızda Snapchat, Kik, Tango, LINE ve WeChat bizleri karşılıyor. Özgür Alaz, Kik dışında diğerlerinden mesajlaşma uygulamaları konulu Bigumigu yazısında bahsetmişti. Her biriyle ilgili raporda öne çıkan detaylar ise kısaca şöyle;

Snapchat

Sıradan kullanıcılar gibi markalar burada sayfalarını oluşturup mecranın sunduğu eğlenceli formattan yararlanabiliyor. Son olarak, Snapchat’i mecra olarak ilk kullanan markalardan biri olan Taco Bell yeni ürünlerini burada bir kısa filmle tanıttı. Bu yaklaşım Snapchat için de bir ilk özelliği taşıyor. McDonald’s da yakın zamanda LeBron James’i kullanarak mecrada kendini göstermişti. IPG Media Lab’in platformla ilgili bir uyarısı var; o da takipçi sayısı dışında başka analiz metriğinin olmaması.

Ülkemizde ise uygulamayı mecra olarak ilk kullanan marka Mavi‘ydi, son olarak da WWF Türkiye #SonSelfie kampanyasını bu mecradan yürütmüştü. Snapchat’le ilgili Bigumigu haberlerinin hepsine buradan erişebilirsiniz.

Kik

IPG Media Lab tarafından ciddi bir potansiyeli olduğu düşünülen mecranın en dikkat çekici kampanyası IPG Media Lab ve Sony/Columbia Records iş birliğinde yapılan One Direction Kik Card oldu. Toplamda 2,4 milyon ziyaret ve 956.800 yükleme alan proje, Adweek tarafından En İyi Kik Kampanyası seçildi. Diğer uygulamalardan farklı olarak, HTML5 üzerine yerleşik ve bu sayede yapılan konuşmalar ve paylaşımlar kendi tarayıcısı içinde kalabiliyor. Bu anlamda Kik kendisini Google Chrome ve Firefox gibi diğer mecralara rakip olarak da konumlandırıyor.

Tango

Tango IPG Media Lab tarafından hem ekranda çıkan hareketli çıkartmalarıyla en mücevher değerinde, hem de yoğun tasarım ve yaratıcı emek içeren Kik ve Snapchat’e göre daha ucuz olan bir platform olarak gösteriliyor. Twitter’ın satın aldığı mobil reklam ağı MoPub, Aralık ayında 200 milyon

Amerikalı kullanıcısı olan Tango’yla birlikte uygulama içindeki akışa
entegre, mecra-yerel bir reklam ürününü tanıtmıştı. Clash of Clans adlı mobil video oyununu yapan Supercell ve Dunkin’ Donuts da Tango içinde uygulama yükleme reklamlarıyla yer almıştı.

LINE

One Direction Kik’i tercih ederken, Paul McCartney 10 milyon takipçiye sahip olduğu Line’da sekiz tane dokunaklı çıkartma yayınlamıştı. 2013’te Japonya’nın en büyük sosyal ağı olduğu açıklanan LINE, 500’den fazla çıkartma karakteri içeriyor.

WeChat

Çin’in en yaygın uygulaması sadece chatleşme işlevi görmüyor. Tencent firmasının ödeme hizmeti veren ortağı Tenpay’le birlikte e-ticaret ve mobil ödeme konularında da girişimde bulundu. Burberry ve PepsiCo gibi büyük markalar kampanyaları için WeChat’i mecra olarak kullandı. Platformda “Big Mac Rap” adlı düzenlediği yarışmasıyla McDonald’s da bu markalardan biri. Fazlasıyla sponsorlu içerik içermesi nedeniyle kullanıcıların platformdan vazgeçme ihtimali söz konusu, aynı zamanda gizli grup chatleri de markaların geri bildirim almalarını engelleyebiliyor. Yine de IPG Media Lab uygulamanın umut vaat eden gelişmeler kaydedeceği görüşünde.

Raporun tamamını (İngilizce) buradan indirebilirsiniz.

Haber görseli: IPG Media.