Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fotoğrafları Bozarak Şifreleyen Mesajlaşma Uygulaması: Glitchi

Fotoğrafları Bozarak Şifreleyen Mesajlaşma Uygulaması: Glitchi

Snapchat benzeri uygulamada fotoğraflar glitch'lenerek şifreleniyor ve sadece parmak iziyle görüntülenebiliyor.

Geçtiğimiz yıl yaşanan iCloud sızıntısında birçok ünlü ismin kişisel fotoğraflar medyaya sızmıştı. Bu tip olayların yaşanması kullanıcılar üzerinde güvenlik endişeleri yaratmıştı. Çünkü ünlü isimlerin fotoğrafları medyada haber değeri taşıyabiliyorken sıradan insanlarınki bir anlam ifade etmiyor. Fakat yine de bilgilerin çalınması bireyler için endişe yaratan bir durum ve gizlilik konusunda büyük soru işaretleri de beraberinde getiriyor.

Bu sızıntıdan ilham alarak hazırlanan Glitchi uygulaması güvenli iletişimi azami seviyeye çıkarmayı amaçlıyor. Görseli çeşitli yöntemlerle glitch‘leyerek bilinçli olarak görsel deformasyona uğratıyoruz. Böylece arkadaşımıza gönderdiğimiz fotoğraf, kaynak satırlarından bozulmuş bir dosya olarak görünüyor. Ve bu görseli eski haline getirmek için geri dönüştürücü bir yazılım bulunmuyor. Bu bozuk fotoğrafı arkadaşınızla paylaştığınızda ise dosyayı düzeltmesi için tek yapması gereken parmak izini Touch ID ile okutmak.

Kişiye özel verilerden parmak izi ile açılabilen dosyalar sayesinde ne Glitchi server’larında ne de 3. kişilerin elinde bu dosyalar anlamlı görünmüyor. End-to-end yani kişiden kişiye şifreleme sayesinde gizliliği korumayı hedefliyor. Yok olan içerik formatıyla öne çıkan ve güvenli olduğu düşüncesi yaratan Snapchat’in de benzer bir sızıntı yaşamasının üzerine Glitchi, gizli mesajlaşma konusunda farklı bir alternatif olabilir.

iOS için hazırlanan uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel; Glitchi