Türker Akman ve Deniz Yılmaz Akman’ın kurduğu Papier Atelier, kağıttan ürettikleri heykelleri ve yerleştirmeleri ile biliniyor. Geçtiğimiz yıl El Pancho isimli bir stop motion kısa film hazırlayan ekip bu sefer Türk kültüründen bir isim için artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanarak sanal sergi hazırladı.
Sanal sergi, Türk kültürü içinde yer alan eski meslekler ve o döneme renk katmış karakterlerin hikayelerinin araştırılması ile ortaya çıkıyor. Ekip, araştırma sürecinde renklendirme yapılmış bir videoda Şerbetçi karakterine rastlıyor. 1920 yıllarında İstanbul sokaklarında boy gösteren sokak satıcısı, yüz ifadesi, bakışları ve giyimi ile ekibin dikkatini çekiyor.
Dijital Şerbetçi heykelinin üretim süreci
iPad Pro ve Apple Pencil kullanarak Forger uygulaması üzerinden karakterin dijital heykelini oluşturan ekip modeli tamamlamasının ardından Blender uygulaması ile kağıttan üretilebilecek forma getiriyor. Kağıtla üretilmiş görünümünü kazanan heykelin dosyaları internet ortamına yükleniyor ve böylelikle sergi sanal boyuta taşınıyor. Papier Atelier, sanal sergisinde karakterin farklı projeksiyonlarıyla hem ifadedeki değişimleri hem de perspektif üzerindeki etkilerini göstermeyi amaçlıyor.
Türker Akman, karakter çalışmaları süresinde 9 parçadan oluşan bir sergi planladıklarını açıklıyor. Ancak COVID-19 ile birlikte ziyaretçilerin fiziksel olarak bir araya gelmesi mümkün olmayacağını düşünerek Şerbetçi projesini dijital ortama taşımaya karar verdiklerini söylüyor. Bu sebeple ikili artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak eserin deneyimlenme ortamını değiştirmeye karar veriyor.
Heykelin Instagram filtresi de bulunuyor
Sergiyi gezmek isteyen Apple kullanıcıları dosyaları @papieratelier hesabındaki linki indirerek telefonlarında görüntüleyebiliyor. Ekip ayrıca AR modellerini hesaptaki filtreler kısmına da aktardı. Bu sayede isteyenler dijital Şerbetçi heykelini Instagram filtresi olarak da görüntüleyebiliyor.
Görsel: Apple