Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Oyuncak Ayıların Çözülemeyen Davaları ve Yıldız Haritasına Uçan Araçlar

Oyuncak Ayıların Çözülemeyen Davaları ve Yıldız Haritasına Uçan Araçlar

Kanada merkezli bağımsız plak şirketi King Deluxe'ün yapımcısı olduğu kısa "Big Noise" kara film olarak başlasa da dedektifler ansızın araçlara binip uzay boşluğuna doğru uçabiliyor.

Film noir ya da Türkçe adıyla kara film, değeri 90’lardan sonra anlaşılmaya başlanan bir film kategorisi. Genellikle kara filmlerde makyaj, dekor ve kostüm önemlidir. Hatta karakterlerin yüzünün ifadesi dahi önemlidir. Ana kadın karakterimiz femme fatale olur, bir dedektif vardır, karanlık sokaklar ve o sokaklarda birbirini kovalayan kişiler hep olur. Kapılar bir açılır kapanır, birileri kaybolur veya ölür ya da delillerin başına bir şey gelir. Müzikler de kara filmde önemlidir çünkü renkler ve gölgeler kullanılarak artırılan dram müzikle birlikte gerilime de çekilebilir, izleyiciyi dramaya da sürükleyebilir. Peki ya saykodelik kara film sizce nasıl olur? Sizcesini bilemem ama King Deluxe’cesini bilebilirim.

Kanada merkezli bağımsız plak şirketi King Deluxe’ün yapımcısı olduğu kısası “Big Noise” deneysel bir kara film olarak başlıyor ama dedektifler bir anda araçlara binip uzay boşluğuna doğru uçuyor ve sonra yine dedektifler bir yerlerden bir yerlere gidiyor. Saykodelik geçişlerle videoda ilk karşılaştığınızda biraz absürt durduğunu düşünebilirsiniz ki bence de öyle duruyor fakat bu animasyon kısasında 9 farklı animatör çalışıyor.

King Deluxe’un yapımcılığını üstlendiği Big Noise aslında”corpse project” diye adlandırılan sanatsal bir deney. Bu deneyde farklı sanatçılar aynı proje üzerinde ortaklaşa çalışıyorlar ve herbiri sanki bir koşudaki bayrağı birbirinden devralıyormuşçasına çizimleri bir öncekinin kaldığı yerlerden devralıyorlar. Ve bu yüzden de hikaye geçişlerinde sanatçı tarzı değiştiğinden farklı geçişler uygulanıyor, e bu da kara filmi biraz da olsa saykodelik yapıyor.

Caza Yazılmış Bir Aşk Mektubu

Hollanda’nın üreten ve yaşayan müzisyen Lucinate, vuruş ve ritm odaklı üretim yapan bir isim ve bu sanatsal deney Lucinate’in yeni yayınlanan tekliğinin açılış şarkısını görselleştiriyor. Lucinate’in son tekliğinin bandcamp sayfasındaki açıklamasına göre bu teklikle müzisyen kariyerindeki en maceracı şekliyle geri dönmüş ve büyüdüğü müzik türü olan caza bir aşk mektubu yazmış. Big Noise ise adını müzisyene iki yıldır büyük bir ilham kaynağı olan Bobcats “Big Noise from Winnetka”dan alıyormuş.

Şarkının iniş ve çıkışları noir bir hikayeyi biraz maceracı ve boyuttan boyuta atlarmış gibi anlatmak için ideal. Big Noise’ın yumuşak baslarla yaptığı şarkı açılışı esrarengiz bir cinayetle de bütünleşiyor hemen izleyici olan bizlerin gözünde. Peki animasyon kısasını izlediğimiz sürede antik ritüellerden yardım isteyip, araca atlayıp yıldızlara karışırken dedektifimiz oyuncak ayıyı kim o hale getirdi.

Big Noise izlemesi keyifli bir müzik videosu. Lucinate’in yayınlanan tekliğini bandcamp üzerinden dinleyebilirsiniz. Ayrıca Lucinate’in geçtiğimiz yıllarda da başka bir tekliğinin ve videosunun haberini de paylaşmıştık sizlerle. Onu da incelerseniz müzisyenin gelişimini de gözlemlemiş olursunuz.

Sanatçı Künyesi:

Héloïse Petel
vimeo.com/user48296595

Steve West
lazychief.com

Jeremie Carreon
jeremiecarreon.tv/

Pranay Patwardhan
vimeo.com/pranay
patapanda.com/videos

Nikita Deshpande
vimeo.com/nikitadeshpande
instagram.com/we_oink/

Calvin Xingpei Shen
vimeo.com/calvinshen

Gerhard Human
gerhardhuman.com

Pierre-Julien Fieux
pierrejulienfieux.com
instagram.com/pejiii/

Andrew Khosravani
andrewkhosravani.com

Conde Pablo
condepablo.com

Görsel: Vimeo