Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Oyun Oynamak Beyni Gerçekten Zayıflatıyor mu?

Oyun Oynamak Beyni Gerçekten Zayıflatıyor mu?

Wieden+Kennedy Shanghai, HP oyun bilgisayarı OMEN için hazırladığı kampanya ile oyun oynamanın beyinde yarattığı etkileri görsel bir sunumla ChinaJoy dijital eğlence fuarında katılımcılarla paylaştı.

Oyun oynamanın beyni zayıflattığı hatta, hafızayı ve zihinsel dayanıklılığı azalttığı düşünülür. Ancak HP oyun bilgisayarı OMEN için hazırlanan kampanya bu fikirleri bilimsel ve görsel verilerle yıkmaya hazırlanıyor. Wieden+Kennedy Shanghai, HP için hazırlanan kampanya oyun oynamanın beyine yönelik pozitif etkilerini ön plana koyarken oyun sırasındaki konsantrenin ve çalışmanın kazanımlarını aktarıyor.Çin pazarına yönelik hazırlanan renkli, fütürist ve yüksek teknolojili reklam filmleri oyun oynamanın eğlenceli yönünü ortaya koyuyor.

HP için ChinaJoy dijital eğlence fuarında oyun oynamanın beyin için sağladığı başarılara odaklanarak hazırlanan kampanya bilimsel verilerle de destekleniyor. Wieden+Kennedy Shanghai, yapılan araştırmalardan aldığı verilere göre oyun oynayan cerrahlar ameliyatlarda yüzde 37 oranında daha az hata yapıyor. İki hafta boyunca her gün yaklaşık 30 dakika oyun oynayan oyuncuların hafızası yüzde 12 oranında güçlenebiliyor. Ayrıca aksiyon oyunları oynayan oyuncular oynamayan insanlara göre yüzde 12 daha hızlı tepki veriyor.

Bayin dalgaları görselleştirilerek oyun oynamanın beyindeki etkileri inceleniyor

Ajans ChinaJoy’da kurduğu platform ile dijital eğlence fuarının en dikkat çekici etkinliklerinden birine imza attı. Oyunun takım çalışmasnı, odaklanmayı, zihinsel dayanıklılığı, duyarlılığı, hafızayı ve yaratıcılığı nasıl etkilediğini görsel bir sunumla ekinliğe paylaştı. Etkinlikte oyuncuların kafalarına oyun sırasındaki değişimleri göstermesi amacıyla beyin dalgalarını ölçen son teknoloji beyin tarama sistemi yerleştirildi. Beyin dalgalarının verileri ekranda görselleştirilerek katılımcılarla paylaşıldı.

Wieden+Kennedy Shanghai yaratıcı yönetmeni Ian Toombs oyun oynamanın insan beynini şaşırtıcı derecede harekete geçirdiğini göstermek amacı ile ChinaJoy dijital eğlence fuarında yarattıkları deneyim alanını kullandıklarını ifade etti.

Fütürist bir oyuncu merkezinde aydınlanan beyinler

Ajans ChinaJoy’dan sonra 30 saniyelik üç reklam filmi yayınladı. Reklam filmlerinde kampanyaya uygun bir evren yaratan yönetmen Alexander Mavor, fütürist bir oyuncu merkezi yaratarak (Gamer Training Institute) aydınlanan oyuncu beyinlerini ön plana koyuyor. Her film, bilgisayar oyunlarının beyindeki olumlu etkileri hakkında güçlü ve eğlenceli bir mesaj veriyor. Müziğe uygun koreografi ile aydınlanan 60 ışık insanlarının beynini temsil ediyor. Aydınlanmayı bekleyen oyuncular ustaların verdiği direktiflere göre hareket ediyor. İlk reklam filimde aralarında Çin’in en iyi e-spor oyuncuları arasında bulunan oyuncularında yer aldığı 56 kişilik bir insan kulesi yer alıyor.Diğer iki filmde ise oyunların baskı altında odaklanma yeteneğini nasıl arttırdığı ve takım halinde hareket etmenin vurgusu yapılıyor.

Kampanya oyunların sağlamış olduğu zihinsel aktiviteyi övüyor

Genel bakış Çin gibi hızla büyüyen ve yüksek nüfuslu topluluklarda oyun oynamanın hayatın günlük ilerleyişini duraklattığı ve aksamalara sebebiyet verdiği yönünde. Wieden+Kennedy Shanghai planlama müdürü Renee Zhang, oyun oynamanın yararlarını ortaya çıkarmak ve oyun oynamayı güzelliklerini ortaya koymak için oldukça önemli bir iş gerçekleştirdiklerini düşünüyor.

Her ne kadar oyun oynamanın bağımlılık eğilimini arttırabileceği öngörülüyor olsa bile oyuncuların beyinlerinin aslında işlevsiz bir hale gelmediğini tam tersine hareket ve canlılık kazandığı reklam kampanyası ile ortaya konuluyor. Etkinliklerle birlikte oyuncular da aslında beyinlerinin nasıl işlediğini görmüş ve potansiyellerinin farkına varmış oluyor.

Künye

Müşteri: HP
Ajans: Wieden+Kennedy Shanghai
İdari Yaratıcı Yönetmen: Ian Toombs, Vivian Yong
Yaratıcı Yöentmen: Tree Chan
Metin Yazarı: Nick Partyka, Christy Chen, Aier Xu, Raphael Valenti
Sanat Yönetmeni: Follen See
Tasarım Yönetmeni: Fish Ho
Planlama Müdürü: Renee Zhang
İdari Yapımcı: Bernice Wong
Film Yapımcısı: Fang Yuan, Raymond Lau
Dijital Yapımcı: Angela Liu
Prodüksiyon Şirketi: HAMLET / Riff Raff
İdari Yapımcı: Jason Felstead, Ruben Goots
Yönetmen: The Sacred Egg
Yapımcı: Jane Tredget
DoP: Benjamin Todd
Düzenleme: CUT+RUN LONDON
Post Prodüksiyon Şirketi: MPC SHANGHAI
Dijital Deneyim Prodüksiyon Şirketi: NORTH KINGDOM
Müzik: RICALL
Ses Tasarım: Mark Hills, Jon Clarke

Görsel: Youtube, MusebyClio