Ürün tasarımcısı Arthur Pocheron, yeni serisi Automotive Surgery (Otomotiv Ameliyatı) ile otomotiv hasar ve onarım süreçlerine yeni bir değer katıyor. Bunun için de hurdalıktaki atıkları kendi inşa ettiği benzersiz süreçlerle yeniden değerlendiriyor. Tasarımcı, ağır hasara ve darbeye dayanabilen drift araçlarından ve bu araçlara uygulanan geçici onarım yöntemlerinden ilham almış. Kendi deyimiyle hasarlı araçları ameliyat ediyor.
Otomobillerin kusurlarını gizlemek yerine, onları kucaklıyor. Bu yönüyle bir parça Japon sanatı Kintsugi’yi (kırılan seramikleri kusurlarını altınla vurgulayarak onarma sanatı) anımsatıyor. Kaportadaki yaraları, araba hurdalıklarından çıkardığı ve düşük teknolojili bir fırın kullanarak erittiği atık alüminyum dökümlerle sarıyor. Atıklar; her biri farklı şekil, hacim ve yüzey süslemesine sahip el yapımı desenli alüminyum yara bantları olarak yeniden hayat buluyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Kusurları gizlemeden onarmak
Arthur Pocheron, devam eden endüstriyel kaynaklar araştırmasında bu sistemin özelliklerini ve atıkların kullanımlarını yeniden gözden geçiriyor ve çeşitli yaratıcı ifadelerde yeniden yorumluyor.
Tasarımcı Automotive Surgery serisinde araştırmalarını; otomotiv dünyasına, kültürüne ve uygulamalarına duyduğu hayranlıkla birleştirmiş. Aynı zamanda otomobil hurdalıklarında bulunan atıkların geleceğini yeniden tasarlıyor. Tasarımcı, göçebe bir döküm fırını – havayla çalışan bitkisel kömür sistemine dayalı bir fırın – inşa etmiş. Bu sayede otomobil enkazlarından aldığı alüminyum parçaların eritme ve geri dönüştürme sürecini hızlandırmış.
Bu hurdaları özgün tasarımlarla yamalara dönüştüren Pocheron, parçaların yüzey süslemelerini ve desenlerini de yine onları hurdalık sahalarından çıkarılan döküm kuma basarak yaratıyor.
Görsel: Instagram