Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İdrar Karşılığında Sabun Veren Mağaza

İdrar Karşılığında Sabun Veren Mağaza

Hollanda Tasarım Haftası'nda açılan pop-up mağaza New Store 1.0, idrar karşılığında sabun takası yapıyor.

Rotterdam’da faaliyet gösteren kültür merkezi Het Nieuwe Instituut, Hollanda Tasarım Haftası’nda daha etik ve kaynak bilincine sahip tüketimi teşvik etmek amacıyla bir pop-up mağaza kurdu.

New Store 1.0 isimli mağaza, para karşılığında basit bir alışveriş sunmak yerine, müşterilere idrarlarını bir parça Piss Soap (Çiş Sabunu) ile takas etme fırsatı veriyor. Mekanda, güneş battığında mekanın aydınlatılmasını sağlamak için müşterileri telefonlarını özel olarak tasarlanmış armatürlerin üzerine yerleştirmeye teşvik etmek gibi başka projeler de uygulanıyor.

Pop-up mağaza, Nieuwe Instituut’un, salt finansal kazanç yerine olumlu sosyal ve çevresel etkiyi önceliklendirecek şekilde kendi müze mağazasını nasıl tasarlayacağı konusunda yardımcı olmayı amaçlayan New Store için yapılan iki deneme çalışmasının ilki.

“Döngüsel idrar ekonomisi”

Uluslararası Mimarlık Bienali Rotterdam (IABR) ve araştırma danışmanlığı The Seeking State iş birliğiyle, müzenin Rotterdam lokasyonunda ilk özel mağazanın 2025 yılında açılması planlanıyor. İkinci deneme gelecek yılın Milano tasarım haftasında gerçekleştirilecek.

Nieuwe Instituut’un program yöneticisi Nadia Troeman, dezeen’e verdiği röportajda şu açıklamaları yapmış: “Her şey bir müze mağazamızın olmadığı fikriyle başladı. Bildiğimiz gibi bir müze dükkanında kitaplar, biblolar ve çeşitli aletler bulunur. Bu durum gezegen ve çevre için pek de hayırlı değildir. Biz de şöyle düşündük: Tüketim eylemini nasıl daha iyi hale getirebiliriz? Sadece kendimize değil çevreye de yardımcı olmak için nasıl farklı şekilde tüketebiliriz?”

Hollanda Tasarım Haftası pop-up’ı için Hollandalı tasarımcılar Arthur Guilleminot, Brogen Berwick ve Arnout Meijer’in açık çağrı yoluyla öne çıkan üç projesi seçilmiş. Çiş sabunu projesi, Arthur Guilleminot tarafından yaratılmış.

Çiş sabunu, Antik Roma’dan beri kullanılan bir yönteme dayanıyor

Peki takas sistemi nasıl çalışıyor? Mekanın tuvaletine bir poster asılmış. Bu poster ziyaretçilerden, idrarlarını belirlenen kavanozlara boşaltarak ve bunları banyo penceresinin dışındaki yeni eklenen bir rafa gizlice yerleştirerek çişlerini bağışlamaya davet ediyor.


Etiketteki açıklamaya göre, bu fotoğraftaki çiş sabunlarında portakal kabuğu ve kahve atıkları da kullanılmış.

Bu bağış karşılığında katılımcı, daha sonra önceki katılımcılar tarafından bağışlanmış idrar ve kullanılmış yemeklik yağ gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan atık malzemeler kullanılarak yapılmış bir parça sabun alabiliyor. Bu takas sistemi size de Dövüş Kulübü filmini hatırlattı mı?

Sabun tamamen kokusuz, idrarın içerdiği yüksek amonyak sayesinde kir ve yağın parçalanmasına yardımcı oluyor. Projenin amacı, insanları bir tür döngüsel idrar ekonomisine dahil etmek olarak tanımlanıyor.

Ayrıca antik Roma da dahil olmak üzere yüzyıllar boyunca sabun yapmak için çiş kullanma geleneğini yeniden canlandırmak amaçlanıyor.

Döngüsel ekonomiyle ilgili diğer yaratıcı projelere şuradan göz atabilirsiniz.

Görsel: New Store 1.0, Arthur Guilleminot, Jeph Francissen


Bigumigu Yazarı
| GENEL