Kemik tedavi yöntemi olarak yüksek frekanslı (ultrasonik) titreşimleri kullanma fikri yeni değil, ancak bildiğimiz sıvadan alçılarla bu titreşimli tedaviyi yapmak pek mümkün olmuyordu.
Endüstriyel tasarımcı Deniz Karaşahin ise tasarladığı üç boyutlu basılmış alçı ile bu titreşimi veren parçaların deriyle doğrudan temas edebilmesini sağladı. İzmir’de dört aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıkan tasarım sürecinde ilk olarak bir hastanın üç boyutlu vücut taraması yapıldı. Buradan sağlanan veri yazılım modellemesinde kullanılıp bir kilit mekanizması tasarlandı ve bir algoritmayla alçıdaki havalandırma delikleri oluşturuldu. Son olarak tamamlanan model üç boyutlu olarak basıldı.
Üç boyutlu alçı bulundurduğu, düşük yoğunlukta ultrason uyarımı olarak da çevrilebilecek, LIPUS (low-intensity pulsed ultrasound stimulation) teknolojisi sayesinde kemik tedavi sürecini önemli derecede hızlandırıyor. Söz konusu teknolojinin iyileşmei hızlandırıcı özelliği daha önce yapılan çeşitli araştırma ve çalışmalarında tespit edilmişti.
Prototiple yapılan yirmişer dakikalık seanslarda, tasarımın iyileşme oranını %80 yükselttiği, iyileşme sürecinde de %38 gibi bir oranla zaman kazandırdığı görüldü.
Alçı, barındırdığı renk değiştiren ledlerle de tedavinin seans süreleri ve cihazın işlem durumuyla ilgili bilgiyi kullanıcısına aktarıyor.
Osteoid aynı zamanda A’ Design Award 2013’den 3 Boyutlu Basılmış Formlar ve Ürünler Tasarımı kategorisini kazanarak altın ödülle döndü. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde ve Yaşar Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olan Karaşahin, söz konusu yarışmada başka alanlarda yaptığı iki farklı tasarımıyla da farklı kategorilerde altın ve gümüş ödüllerine layık görülmüştü.
Tasarımla ilgili diğer detayları burada bulunan profil bilgisinden edinebilirsiniz.
kaynak: 3dprinterworld.com