Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Son Nefesin Maskeleri

Son Nefesin Maskeleri

Neri Oxman, Mediated Matter Group ve Stratasys ile iş birliği yaparak 3B baskı ölüm maskeleri tasarladığı Vespers serisine yeni çalışmalar ekledi.

Mimar, tasarımcı ve MIT profesörü Neri Oxman projeleriyle sık sık kendinden bahsettiren bir isim. Ölü deniz kabuklularından üretim yapabilen dijital bir sistem geliştirerek ve 3 boyutlu yazıcı kullanarak hazırladığı defile ile bizim de radarımıza takılmıştı. Oxman diğer yandan bir süredir Mediated Matter Group ile birlikte 3B baskı şirketi Stratasys’in New Ancient koleksiyonu için Vespers adlı ölüm maskeleri üzerinde çalışıyordu.

3B baskı ölüm maskeleri

Neri Oxman geçtiğimiz aylarda Vespers: Series II ve Vespers: Series III ile Vespers serisine yeni ölüm maskeleri ekledi. Ölüm maskesi aslında Antik Mısır’dan itibaren pek çok kültür tarafından uygulanan bir gelenek. Eski Mısır’da ölen kişinin yüzünden alınan kalıp model olarak kullanılıyordu. Ancak tabii o dönemde kalıba bağlı kalınmıyordu. Firavunun portesi olduğu gibi yansıtılmaktan ziyade idealize ve stilize edilerek canlandırılıyordu. Alınan kalıplar ise genellikle alçı ya da balmumundandı.

Avrupa da dahil başka kültürlerde de görülen bu maskeler, bazı kültürlerde cenaze maskesi olarak da anılıyor. Özetlemek gerekirse geleneğin amacı ölen kişinin heykellerini yapabilmeleri için heykeltıraşlara model olması. Sonradan fotoğrafın aynı işlevi üstlenmesiyle birlikte ölüm maskeleri yavaş yavaş önemini yitirmiş. Neri Oxman ise bu eski geleneğe çağdaş bir yorum getirmiş ve ultra yüksek çözünürlüklü 3B baskı kullanarak soyut maskeler yaratmış. Geleneksel, el yapımı analog maskelerin aksine, Vespers’in tasarımları tamamen veri odaklı, dijital olarak oluşturulmuş ve biyolojik olarak artırılmış. Çünkü pigment üreten mikroorganizmalar içeriyorlar. Maskelere baktığınızda her biri başka dünyalardan gelmiş birer yaratıkmış gibi duruyor. Hatta açıkçası ben ilk gördüğümde doğrudan Alien serisini çağrıştırdı bana.

Neri Oxman’ın çalışmalarını, Behance profilinin yanı sıra Facebook sayfasından ve Instagram’ından da takip edebilirsiniz.

Son Nefesin Maskeleri Son Nefesin Maskeleri Son Nefesin Maskeleri Son Nefesin Maskeleri

Görsel: Behance
Manşet görseli düzenlenmiştir.