Japon kültürüne ait Kintsugi sanatına göre bir nesnenin kırılması ve onarımı, gizlenecek bir şey değil; o nesnenin geçmişinin bir parçası. Bu nedenle de ideal olan bu kırıkların saklanması değil vurgulanması. Japonya’da tarih boyunca kırık çömlekler toz altın, gümüş veya platin ile karıştırılan reçine ile onarılmış. Günümüzde ise sanatçılar ve tasarımcılar, bu sanatı kendi yaratım süreçlerine uyarlıyor. OREO da bu sanatı kendi reklam kampanyasına uyarlamış.
OREO, Meksika’da sınırlı sayıda üretilen bir ürünü piyasaya sürerek bu felsefeyi kurabiyelerine uygulamış. Kintsugi sanatında tutkal görevi gören reçinenin yerine klasik vanilya kremasıyla doldurulmuş sıkılabilir tüpler sunmuş. Bu krema tüpleri, OREO tutkunlarının bizzat kintsugi sanatçıları olmalarına, kırık OREO’larını onarmalarına ve onları benzersiz, güzel kusurlu ikramlara dönüştürmelerine olanak tanıyor.
Kintsugi ile kurabiyelerin kusurlarını kucaklamak
Kampanya, reklam ajansları Leo Burnett Brezilya ve Leo Burnett Meksika imzasını taşıyor. Bu hamleyle yalnızca kırık kurabiye sorunu ele alınmıyor; aynı zamanda kusurluluğa yönelik önyargılı yaklaşımlara da direniliyor. Bu yönüyle kampanya, geçiciliğin güzelliğini ve doğal dünyanın kusurlarını kucaklayan bir Japon estetiği olan wabi-sabi felsefesini de benimsiyor.
OREO tutkunları, “kırık kurabiyeler daha lezzetli”, “kasıtlı olarak kurabiyeleri kırıyorum”, “kurabiye onarmak çok eğlenceli” gibi çok olumlu geri bildirimlerde bulunmuş. Hatta OREO’su olmayıp başka markaların kurabiyelerini kintsugi yapanlar bile bu akımda boy göstermiş. Kampanya %340 sosyal etkileşim alarak başarısını ortaya koymuş.
Kintsugi sanatından ilham alan diğer çağdaş çalışmaları aşağıda görebilirsiniz:
Ahşap Mobilyaları Geçmişteki Travmalarına Saygı Duyarak Onaran Sanatçı
Görsel: OREO, X