Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Önemli Olan Görünüşü Değil İşlevi

Önemli Olan Görünüşü Değil İşlevi

Bitki perakendecisi Plant Drop, McCann Londra iş birliğiyle bitkilerin görünüşleri yerine işlevleri için satın alınabilmesini sağlayan bir e-ticaret aracı geliştirdi.

Bitkilerin yalnızca görünüşleri için değil, insan sağlığına yararlı özelliklerinin farkında olunarak satın alınabilmesi için bir tüketici bilinci oluşturmayı amaçlayan çevrim içi iç ve dış mekan bitki perakendecisi Plant Drop, McCann Londra ile McCann Health Londra iş birliğiyle geliştirdiği “Smart Plants” adlı yeni e-ticaret aracını kullanıma sundu. Bitkilerin oksijen üretme özelliklerinin dışında sahip oldukları havayı zararlı toksinlerden arındırma gücünün çok az insan tarafından bilindiğine dikkat çeken Plant Drop, Smart Plant ile birlikte sunduğu yeni alışveriş deneyimiyle insanların ihtiyaçlarına en uygun bitkiyi satın almasını sağlamak istiyor.

Açık havaya kıyasla kapalı bir ortamın havası dışarıdan 5 kat daha fazla kirli olabiliyor. Yapılan çalışmalar, evde tanımlanan 5 ana hava kirletici olduğunu gösteriyor: Bunlar ksilen, trikloretilen, benzen, formaldehit ve amonyak. Birçok günlük malzemenin yapımında kullanılan benzen, sigara dumanında bolca bulunurken; ksilen, boya ve cilalarda; nesnelerin çürümesini önleyen formaldehit, inşaat malzemelerinde; amonyak, temizlik ürünlerinde; bir tür çözücü olan trikloretilen yapıştırıcı, leke çıkarıcı, boya ve cilalarda bulunuyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotlar için havayı temiz tutabilmenin yollarını arayan NASA, 1989 yılında peyzaj uzmanları ile birlikte yürüttüğü araştırmanın sonucunda bazı yaygın iç mekan bitkilerinin havada bulunan bu uçucu organik kirleticileri doğal olarak ortadan kaldırdığını tespit etti. Oxford Üniversitesi Botanik Bahçesi Direktör Yardımcısı Dr. Chris Thorogood’un öncülüğünde hayata geçirilen Smart Plants projesinde, NASA’nın yıllar önce ortaya koyduğu veriler temel alındı.

NASA’nın elde ettiği verilerden yola çıkarak bu bitkileri “Kirletici Madde Emme Sistemi” adı verilen tasarım kategorisinde bir araya toplayan Plant Drop, Smart Plants için web sitesine koyduğu basit bir anketle müşterilerin bulundukları mekandaki ihtiyaçlarına uygun bitkiyi seçebilmelerini sağlıyor. Ankette bitki satın alınmak istenen mekanın yakın zamanda boyanıp boyanmadığı veya yeni döşenip döşenmediği gibi sorular yer alıyor.

Soruların altında ayrıca kısa bilgilere de yer veriliyor. Örneğin eğer mekan yeni boyandıysa, boyalar ve vernikler ksilen ve trikloretilen içerdiği için solunması insan sağlığı için zararlı olacaktır. Yahut mekan zeminine parke döşendiyse, zararlı toksinlerden olan formaldehit ortamda bulunuyor olabilir. Sorulara verilen “Evet” veya “Hayır” yanıtlarına göre anket müşterileri aradıkları bitkiye yönlendiriyor.

Görseller: Plant Drop, Instagram