Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Öğrencilerin ATÖLYE’de Makerlab Open Mondays ile Ürettikleri

Öğrencilerin ATÖLYE’de Makerlab Open Mondays ile Ürettikleri

ATÖLYE'nin geçtiğimiz ay başlattığı Makerlab Open Mondays programına katılan öğrenciler çıktılarını almaya başladı.

ATÖLYE, disiplinlerötesi inovasyon platformu olarak profesyonellerin yanı sıra üniversite öğrencilerine ve maker hareketinin bir parçası olmak isteyenlere de kapılarını açıyor. ATÖLYE çatısı altında 3B yazıcı, CNC makinaları, lazer kesici, Arduino ve Raspberry Pi gibi elektronik kitlerle donanmış Makerlab bulunuyor ve bu alanın en verimli şekilde kullanılmasına da özen gösteriliyor. Bu amaçla da Makerlab Open Mondays programı geçtiğimiz ay hayata geçirilmişti.

Okul projeleri veya kişisel çalışmaları hayata geçirmek için makerlab’e ihtiyaç duyan tüm öğrenciler Makerlab Open Mondays’i kullanabiliyor. Kendin Yap akımının daha da yaygınlaşması ve öğrencilerin prototipleme imkanına daha kolay kavuşması için her Pazartesi, Makerlab öğrenciler tarafından ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Fablab küresel ağının bir parçası olan ATÖLYE’nin Makerlab’i farklı üniversite ve disiplinlerden ağırlanan öğrenciler projeleri de meyvelerini vermeye başladı.

ATÖLYE, daha çok öğrencinin bu programdan yararlanmasını, Makerlab’de üretmesini gönülden istiyor ve destekliyor. Makerlab Open Mondays’e kayıt olmak için bu formu doldurarak iletişime geçebilirsiniz.

Füsun Çetin’den arazi topografya maketi

İTÜ’de Mimarlık bölümünde eğitimine devam eden Füsun Çetin, Makerlab Open Mondays kapsamında mimari proje dersi için arazi topografya maketi yaptı. Bunun için önceden çizdiği kot çizgilerini de kullanarak lazer kesiciyle tüm kotları keserek arazi maketini oluşturdu. Ardından da mevcut binaları lazer kesiciyle kesti. Füsun, üretimin yanı sıra 3B yazıcıların kullanımını da Makerlab Open Mondays ile öğrendi.

Bilge Koyun’dan süngere yeni kullanım alanları

Bahçeşehir Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımları öğrencisi Bilge Koyun ise Design Week kapsamında düzenlenen materyal+işlev çalıştayı aracılığıyla Makerlab’i kullandı. Çalıştay kapsamında genellikle mobilyalarda kullanılan süngerlerin kullanım alanlarını genişletmek ve yeni işlevler kazandırmak için iki proje geliştirdi. İlki, iç mekanda doku ve desen yaratmak için farklı yoğunluk ve görünümdeki süngerleri kullanıyor. Kontrplak bir panele sıkıştırılan süngerler dar alanda sabitlenerek şık bir görünüm kazanıyor ve iç mekan seperatörü doğuyor. Diğer ise süngeri yakıp deforme olan doku ve şekilden faydalanarak tasarlanan bir kase. Bilge, süngerleri kesmek için sıcak tel makinası, kontrplak kesmek ve süngerleri sıcak telde ince ayar içinse laser kesim kullandı.

Ezgi Tatlısu’dan tek bir çizgiyle oluşan resim

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğrencisi Ezgi Tatlısu ise birbirimize olan bağımızı tek çizgi tekniğiyle bir resim çizdi. Durumları ve figürleri elini kaldırmadan, bir uçtan başlayıp diğer uca kadar tek parçada yapan Ezgi’nin bu çalışması da Picasso’nun klasik eserlerini anımsatıyor.

Görsel: ATÖLYE