Web Summit 2020’nin bu oturumu nöroloji ve sinirbilimin teknolojiyle dans ettiği yerde geçti. Columbia Üniversitesi Sinirbilim Profesörü Rafael Yuste ve John Hopkins Blam Lab’den katılan Nöroloji ve Sinirbilim Profesörü John Krakauer “nöro-haklarımız” konusunda bilinçlenmemiz gerektiğine değinerek teknolojinin sonsuzluğuna ve etiğe derinlemesine bir dalış yaptılar.
İlerlemenin sonu yok
AI (yapay zeka) alanında aldığımız yol etkileyici olsa da, çoğumuzun günlük olarak sandığımızdan daha fazla maruz kaldığını söylüyor Yuste. Nöroteknoloji ise teknolojik gelişmeler aracılığıyla beyni ve zihni manipüle etmeyi amaçlıyor, örneğin ilaca yanıt vermeyen hastalarda epilepsi ve Parkinson hastalığı gibi durumları tedavi etmek için kullanılıyor. Tahmin edeceğiniz üzere bu heyecan verici olanaklar, birçok şirket bu alanları ticarileştirmek için yatırım yapmaya başlamalarına yol açtı ancak bu durum, Yuste’ye ve Krakauer’e göre, birçok probleme gebe.
Birçok şirketin robotik ekipmanları kontrol etmek için beyin sinyallerini okuyan cihazlar yapmakta olduğunu belirten Yuste, çok acil olmadan devletlerin harekete geçmelerini ve “nöro-haklar” altında düzenlemeler yapmalarını söylüyor.
Bilim insanlarına göre devlet kontrolü gerekli
Oturumda verilen vurucu örneklerden biri Facebook’un düşün-yaz teknolojisi için bir ekip kurması. Bu uygulamaların insanların akıllarını okumalarına sebep olabilecek bir teknoloji, düşündüğünüz şeye göre Facebook’un size reklam gösterebildiğini düşünün! 2017’den bu yana bu distopik teknolojide ilerleme kaydedildiğini söyleyen Yuste, devletleri bu çalışmaları takip etmeye ve harekete geçmeye hazır olmaya çağırıyor.
Krakauer’in söyledikleri ise insanlığın neler olabileceğini bilmediği için her şeyi deneyebileceğini düşündüğü, ama bunun doğru olmadığı yönünde. “Sırf yapabiliyoruz diye gerçekten her şeyi yapmalı mıyız?” diye soruyor Krakauer. Gelişimin önünün kesilemeyeceğini söylese de, beyin-bilgisayar arayüzlerinin gelişimi nöro-haklar ile el ele gitmelidir diyor.
Yuste ve Krakauer, sosyal medya tarafından sürekli manipüle edildiğimizi ve manipüle edilmemenin bir hak olduğunu söylüyorlar. Vatandaşlar olarak nöro-haklarımızı savunmamızı ve hükümetlere bizi korumak için yasalar çıkarmaları konusunda baskı yapmamızı tavsiye ediyorlar.
"There are lines we should not cross, so #Neurights" & "Just because we can do it, should we do it?"#WebSummit chat with @RuthReader, @yusterafa, @blamlab
Now I'm a big fan/geek of #tech yet the implications of 'brain' tech is 'interesting'🤔@InesODonovan, you watching this? pic.twitter.com/fk58Fy1e7r
— Kevin O'Donovan @ #WebSummit (@Kevin_ODonovan) December 3, 2020
Görsel: Web Summit, Unsplash – Natasha Connell