Nike hafta başında tartışmalı (eski) NFL oyuncusu Colin Kaepernick’e verdiği destekle tavrını ortaya koymuş ve sosyal medyada büyük gündem yaratmıştı. Bu konudaki desteğini sürdüreceğini belli eden Nike, insanların Kaepernick’e kulak vermesini istiyor. Bunun için de NFL sezon açılış maçında güçlü bir film yayınlayacak.
Just Do It sloganının 30. yılını kutlayan Nike; NFL ile mahkemelik duruma gelen ve ligde herhangi bir takımla ilişiği kalmayan Kaepernick’in pek çok başka sporcuyla birlikte yer alacağı filmle gündemde. Bugünkü sezon açılış maçı, Philadelphia Eagles ve Atlanta Falcons maçı sırasında yayına girecek film; Kaepernick tartışmalarının pek de dinecek gibi olmadığını ortaya koyuyor.
Çılgın Hayallere İnanmak
Dream Crazy adını taşıyan reklamda, dış ses hayaller, amaçlar ve kafana koyduğunu yapmaktan bahsederken ekranda sözlerle paralel görüntüler görüyoruz. “Çılgın” hayallerden bahsederken kimileri tanıdık, kimileri çok da bilinmeyen sporculardan inanılmaz başarılar izliyoruz. Bacakları olmayan bir çocuk güreşçi mesela, tekerlekli sandalyede bir basketbolcu, baş örtüsüyle bir atlet… Hem güzellik kraliçesi, hem Amerikan futbolcusu bir genç kız, beyin tümörünün ardından 55 kg kaybedip başarıdan başarıya koşan bir başka sporcu, 16 yaşında milli takımda futbol oynayan göçmen Ben Davies, sadece dünyanın en iyi basketbolcusu olmakla yetinmeyip bir de okul açan LeBron James…
Bu Filmin Dış Sesi Kim?
Ardından filmin dönüm noktası geliyor. Arkası dönük bir adam görüntüsü üzerinde Kaepernick’in paylaştığı görseldeki sözleri duyuyoruz: “Bir şeye inan, bu her şeyi feda etmen anlamına gelse bile.” Bu noktada adam yüzünü bize dönüyor ve Colin Kaepernick’i görüyoruz. Böylece daha önce kim olduğunu bilmediğimiz dış sesin de aslında Kaepernick’in ta kendisi olduğunu da anlıyoruz. Tüm reklamın anlatıcısı, siyahlara yönelik polis şiddetine dikkat çekmek amacıyla milli marş sırasında ayağa kalmayı reddederek büyük tartışmalar yaratan sporcunun bizzat kendisi. Dolayısıyla, bu sözü takip eden görüntüler, başka sporculara, örneğin Serana Williams’a ait olsa da anlatıcının Kaepernick olması; bir şeye inanmanın ve her şeyi feda etmenin ne demek olduğunu da net bir şekilde gösteriyor.
Film; “Hayalleriniz çılgın mı diye sormayın.” diye sonlanıyor, “Yeteri kadar çılgın mı diye sorun.” Dış sesi, ekranda gördüğümüz sporcularla, anlatılan başarı öyküleriyle bile yeterince güçlü ve sağlam bir film. Ama bunları söyleyen, inandığı tavrı göstermek uğruna kariyerini kaybeden, NFL ile ilişiği kesilen ama buna rağmen duruşundan vaz geçmeyen bir sporcu olunca; filmin etkisi ikiye, üçe katlanıyor. Just Do It sloganı ise bu ışık altında bakıldığında daha büyük bir anlam kazanıyor.
Sosyal Medyada Kaepernick ve Nike Rüzgarı
Film, marka adına çok cesur bir adım. Pazartesi günü paylaşılan bir tek görselle bile sosyal medyada destek mesajlarının yanında tepkiler çığ gibi yağmış, boykot çağrıları başlamışken sezon açılış maçı gibi yüksek reytingli bir programa girilen bu reklamın; fırtına başlatacağı muhakkak. Daha şimdiden Nike boykot (#NikeBoycott) çağrıları etrafta dolaşıyor, markanın hisselerinin düştüğü söylentileri var. Muhafazakar çevreler damardan milliyetçi söylemlerle tartışmaya girdiler. Bunların başında da Kaepernick’i sivil itaatsizlikle suçlayan ABD Başkanı Trump da tartışmaya girdi var. Böyle bir ortamda bir markanın, başkan elini masaya vurduktan sonra tavrını göstermeye devam etmesi; çok da alışık olmadığımız bir duruş aslında.
Tepkileri ve Nike’ın bundan sonraki adımını izlemeye devam edeceğiz.
Just like the NFL, whose ratings have gone WAY DOWN, Nike is getting absolutely killed with anger and boycotts. I wonder if they had any idea that it would be this way? As far as the NFL is concerned, I just find it hard to watch, and always will, until they stand for the FLAG!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 5, 2018
Nike self-destructs. Makes an Anti-American ex-football player a hero. Pays him millions. The ads will infuriate a divided Country. So many real heroes. Shame on you!#NikeBoycott
— S. B. Redstone (@sbredstone) September 5, 2018
Stand with me to boycott @Nike. Click here to Sign My Petition: https://t.co/2Va8OlTkEp pic.twitter.com/M5Tsvkn9wa
— Dan Patrick (@DanPatrick) September 5, 2018
When Muhammad Ali passed away, conservatives claimed to have always supported him resisting racism & refusing to serve in Vietnam. They hated Ali. They only stopped openly hating him when history made it impossible to argue w/him. The same will be true of #ColinKaepernick. #Nike pic.twitter.com/JzBn7zKWZt
— OurRev305 (@OurRev305) September 4, 2018
#ColinKaepernick’s bowed knee was never about dishonoring the American flag or disrespecting soldiers. It was about calling America up higher and beckoning this nation to manifest the ideals expressed in our most revered documents. “All we say to America is…” #MLK pic.twitter.com/p4SOZCmfwq
— Be A King (@BerniceKing) September 4, 2018
"If you're still refusing to believe the player's voices, over the one in your head or a President's tweets or an angry country singer's rants—you're showing why Kaepernick protested from the beginning."#ThursdayThoughts#ColinKaepernick#NikeBoycott https://t.co/TZbSGZrEqP
— John Pavlovitz (@johnpavlovitz) September 6, 2018
Görsel: YouTube