Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
NewsLabTurkey’den Çevrim İçi Yayıncılık Araştırması: Niş Yayınlar Nasıl Geçiniyor?

NewsLabTurkey’den Çevrim İçi Yayıncılık Araştırması: Niş Yayınlar Nasıl Geçiniyor?

Kültigin K. ‏Akbulut, NewsLabTurkey'e yazdığı yazıda Bigumigu, Arkitera ve FilmLoverss yayınlarının kurucularıyla konuşarak gelir kaynakları, okur desteği, yayıncılık ekosistemi üzerine konuştu.

Dijital yayıncılık yıllardır bir dönüşüm yaşıyor. Gerek geleneksel medya organlarının dijitalleşmesi gerekse tamamen dijitalin içinde doğmuş yayınlar bu ekosistemi oluşturuyor. Çevrim içi yayıncılığı iyileştirmek ve daha profesyonel hale getirmek için de adımlar atılıyor. Ancak gün içerisinde tıkladığımız sitelerden kaç tanesi profesyonel anlamda yayıncılık yapıyor? Bu yayınların ölçekleri nedir? Büyük yayınlar ve büyük gelir modellerinin yanı sıra niş ve dikey yayınlar nasıl politikalar izliyor? Özetle, niş yayınlar nasıl geçiniyor?

Bigumigu’da daha önce Okur Desteğiyle Yayıncılık Yapmak Mümkün Mü?, Yayıncılar Topluluk Yaratabilecek Mi?Online reklamları yeniden düşünebilir miyiz? konularıyla yazılar yazan Kültigin K. ‏Akbulut, NewsLabTurkey’e niş yayınların gelir kaynaklarına odaklanan bir araştırma hazırladı. Bigumigu’nun kurucusu ve genel yayın yönetmeni Yalçın Pembecioğlu, FilmLoverss‘ın kurucusu ve direktörü Utku Ögetürk ve Arkitera‘nın kurucusu ve kordinatörü Emine Merdim Yılmaz ile konuşarak niş yayınların gelir kaynakları üzerine bir araştırma yaptı.

Kültigin, aldığı demeçleri 4 ana başlıkta topluyor:

  • Niş yayınların gelir kaynakları neler?
  • Reklam, ama nasıl reklam?
  • Okur desteği modeli henüz masada değil
  • Yayıncılık ekosistemine dair neler düşünüyorlar?

NewsLabTurkey’de yayınlanan Arkitera, FilmLoverss ve Bigumigu: Niş yayınlar nasıl geçiniyor? yazısına buradan veya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Arkitera, FilmLoverss ve Bigumigu: Niş yayınlar nasıl geçiniyor?

Görsel: NewsLabTurkey