Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nehir Suyunda Kirlenmiş Banknotlarla Yaratılan Poster

Nehir Suyunda Kirlenmiş Banknotlarla Yaratılan Poster

River Action, kirli nehir suyu ve gerçek atıklar kullanarak yaratılan "Pooster" isimli açık hava çalışmasında su şirketlerinin kirli kârına dikkat çekiyor.

Londra’nın merkezindeki bir açık hava panosuna yerleştirilen Pooster, yoldan geçenlerin iki kere düşünmesine neden olacak kadar çarpıcı. Tamamı kahverengi lekeli 50 sterlinlik -sahte- banknotlardan oluşuyor. Ancak başlıktan da anlayacağınız üzere bunlar herhangi bir leke değil. Çevresel kampanya grubu River Action, su şirketlerinin kirli kazançları hakkında güçlü bir mesaj verdiği bu panoda, Birleşik Krallık’ın kirli su yollarından gelen sterilize edilmiş atıkları ve suyu kullanmış.  “Pooster” isimli çalışma, Vauxhall İstasyonu yakınında Londra halkının huzuruna çıktı.

Kirli nehir, kirli kazanç

Mesaj çok açık ve net: “Bu para, pislikle/kirle lekelendi. Tıpkı su şirketinin kârları gibi.” Bu görsel protesto, Thames Water’ın çevresel etkisine ilişkin endişe verici açıklamaların yapıldığı bir dönemde gerçekleşti. Thames Water, su temini ve atık su arıtmasından sorumlu bir İngiliz özel kamu hizmeti şirketi. Hatta ülkenin en büyük su ve atık su şirketi olarak nitelendiriliyor.

River Action, yalnızca Ocak 2024’ten bu yana şirketin, en az 7.002 saat boyunca Thames Nehri’ne arıtılmamış insan kanalizasyonunu boşalttığını vurguluyor. Bu, 291 günlük sürekli kirliliğe eşdeğer ve bu deşarjların çoğu muhtemelen yönetmelikleri ihlal etmekte.

İşin mali boyutuna baktığınızda skandal daha da derinleşiyor. Son 33 yılda su şirketleri altyapıyı ihmal ederek nehirleri ve gölleri zarara uğratarak 72,9 milyar £ temettü ödemiş. River Action kampanya başkanı Amy Fairman konuyu şöyle özetliyor: “Thames Water gibi su şirketleri boğazlarına kadar bu işin içinde; nehirlerimize, denizlerimize ve göllerimize açık kanalizasyon muamelesi yapıyor. ‘Pooster’ımız net bir mesaj veriyor: kârları kirli ve değişim zamanı. Halk kanalizasyon dolu su yollarından bıktı ve acil reform talep ediyoruz.”

Yaratıcı ekibin karşılaştığı zorluklardan biri, posteri en başta kendi sağlıkları açısından güvenli hale getirmek idi

Yaratıcı ajanslar Uncharted ve Global ile iş birliği yapılarak hayata geçirilen kampanya, benzersiz zorluklarla mücadele etmeyi gerektirmiş. Uncharted’ın kurucu ortağı ve baş kreatif sorumlusu Laura Jordan Bambach, projenin ironisi hakkında şunları söyledi: “Bizim için bile güvenli hale getirmek zorunda olduğumuz bir ‘Pooster’ yaratmanın rahatsız edici ve karmaşık zorluğu çok şey ifade ediyor. Eğer bizim için bu kadar zorsa Birleşik Krallık’taki tüm su yollarının ve plajların durumunu hayal edin.”

Bu çalışma, Thames Water’a karşı yapılan ilk hamle değil. Komedyen Jo Brand, 3 Kasım’da Londra’nın merkezinde yapılacak Temiz Su Yürüyüşü’nü tanıtan ve LBC, Heart ve Capital gibi Global ağlarında yayınlanan radyo reklamlarında bu konuda sesini yükseltmişti. Yürüyüş, su endüstrisinde acil reformlar talep etmek için çevre aktivistlerini ve ilgili vatandaşları bir araya getirecek. Hatta Pooster’ın sağ alt köşesinde de halkı bu yürüyüşe davet eden bir not ve QR kod bulunuyor.

Halkın hayal kırıklığının arttığı bir dönemde, ‘Pooster’ kampanyası güçlü bir değişim çağrısı olarak görülüyor. Gelecek nesiller için Birleşik Krallık’ın su yollarını korumak üzere altyapıya daha fazla yatırım yapılmasını ve daha sıkı düzenlemeler yapılmasını teşvik ediyor.

Görsel: River Action