Veri görselleştirme denince Refik Anadol’un dijital veri heykellerini anmadan geçmek olmaz. Sanatçı rüzgardan, hatıralardan ve Mars fotoğraflarından elde ettiği veriyi makine öğrenme aracılığıyla büyüleyici dijital heykellere dönüştürüyor. Öte yandan verilerle yalnızca dijital değil, fiziksel varlık gösteren eserler yaratmak da mümkün. Nathalie Miebach, hava olaylarının verilerini karışık malzemeyle ve kendine özgü bir estetik yaklaşımla görselleştirdiği Changing Waters ve Floods serilerinde bunun en güzel örneklerini sunuyor.
Nathalie Miebach kasırga ve sel gibi felaketleri yaşayan insanların anlatılarından da faydalanıyor.
Boston’da çalışmalarını sürdüren Miebach; heykellerinde ip, ahşap ve kağıt gibi malzemeler kullanıyor. Changing Waters serisinde, fırtınanın hayatımızdaki ve deniz ekosistemleri üzerindeki etkilerini anlatıyor. Bunu yaparken de rüzgar ve sıcaklık gibi değişkenlerle kompozisyondaki estetik uyumu kurguluyor. Böylece bu değişkenleri 3 boyutlu renkli yapılarla tercüme ediyor. Floods serisini ise Sandy Kasırgası, Maria Kasırgası ve Katrina Kasırgası gibi olaylara dair meteorolojik verilerin yanı sıra felaketi yaşayan insanların anlatılarından yola çıkarak oluşturmuş.
Nathalie Miebach heykellerini, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA/Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) ve Gulf of Maine Ocean Observing System (GoMOOS/Maine Okyanusu Körfezi Gözlem Sistemi) gibi kurumlardan aldığı verilerle inşa ediyor.
Sanatçının bilim ve sanat arasında bağ kurmak üzere çıktığı keşif yolculuğu, Harvard Üniversitesi’nde aldığı astronomi dersleri ve o sıralar okulun yakınındaki bir sepet dokuma kursuna katılmasıyla başlamış. Çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Nathalie Miebach