Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
MÜ-YAP’la Beraber Gündeme Gelen İzlenme Sayısı Manipülasyonları

MÜ-YAP’la Beraber Gündeme Gelen İzlenme Sayısı Manipülasyonları

Konu hakkında genel bir değerlendirme (MÜ-YAP başkanının açıklamasıyla birlikte)

Ali Eyüpoğlu’nun bugünkü Milliyet Gazetesi’ndeki haberiyle çoğumuz, MÜ-YAP’ın Youtube kanalındaki görüntü trafiğinde ciddi manipülasyonların (261 milyon kadar sahte tıklama) söz konusu olduğunu öğrendi. Bugün itibariyle sosyal ağlarda hızla tartışılmaya başlanan konu, bir kısım için yaklaşık bir haftadır bilinen bir durumdu. Tubefilter, Temmuz ayı için “Dünya Çapında En Çok İzlenen 100 YouTube Kanalı” haberini derlerken, düştüğü dipnotta MÜ-YAP’ın listede olmamasına dikkat çekmişti. Genellikle haftalık listelerinde üst sıralarda yer almasına rağmen, YouTube gerçek dışı görüntüleme/izleme tespit edip (söz konusu 261 milyonluk tıklama) bu kısmı trafikten çıkartması üzerine, Temmuz ayı için bu kanalın listeye giremediğini açıklamıştı.
Konunun geçerliliğini araştırmak adına, haberi alan çoğu kişi ilk olarak YouTube’daki MÜ-YAP kanalının izlenme sayılarına bakmaya koyuldu. Webtrendleri.com sitesinden de Onur Şendere, Google’ın ön bellek özelliğinden yararlanarak 25 Temmuz gününden alınmış bir sayfa örneğine ulaştıklarını ve YouTube’un gerçekten de böyle bir silme işleminde bulunduğunu tespit ettiklerini dile getirmiş. O tarihte toplam izlenme sayısı 3, 403, 541, 346iken, haberimizin manşeti için bugün alınan ekran görüntüsüne göre son durum 3, 253, 111, 929 olarak görünüyor.

Tüm bunlar MÜ-YAP’ın adının eskiden karıştığı başka sansasyonel haberler eşliğinde konuşulurken; bu tarz manipülasyonların YouTube’da yeni olmadığını, Universal Music Group, Sony/BMG, RCA Records gibi büyük plak şirketlerinin de 2012 sonlarında bu açıdan sabıkalı olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Birkaç saat önce medyatava’ya açıklamasını veren MÜ-YAP başkanı Bülent Forza da tam olarak bu durumu malzeme olarak kullanmış diyebiliriz. Manipülasyonun ise herhangi bir sanatçı/menajer tarafından yapılmış olabileceğini bildirip, en kısa zamanda YouTube’dan listeleri alacaklarını ve sahtekarlığın kaynağını öğreneceklerini de dile getirmiş.