Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Motosikletliler İçin Sürüş Destek Sistemi

Motosikletliler İçin Sürüş Destek Sistemi

Aegis Rider AG; makine öğrenimi, haritalama, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik kullanarak motosikletlilerin sürüşünü daha güvenli hale getirebilecek bir sistem sunuyor.

Motosiklet sürücülerinin ölümcül bir kazaya karışma olasılığı binek araçlardaki yolculara ya da sürücülere kıyasla 27 kat daha fazla. Motosiklet sürücü ölümlerinin yaklaşık beşte biri keskin virajlara hatalı girmekten ya da virajı hatalı değerlendirmekten kaynaklanıyor. Buna rağmen motosikletlerdeki gelişmiş yol yardım teknolojisi binek araçlara kıyasla çok geride. Alex Liniger ve Simon Hecker tarafından kurulan Aegis Rider AG, sürücüyü bilgilendirebilen yazılım tabanlı güvenlik sistemleri sunarak yolculuğu daha güvenli hale getirmeyi planlıyor.

Optimum viraj dönme çizgisi oluşturan, yoldaki uyarıları ve potansiyel tehlikeleri vurgulayan sistem

Aegis Rider AG; motosiklet, elektrikli bisiklet ya da elektrikli scooter gibi iki tekerlekli ulaşım araçlarının sürüşünü daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor. Bunun için yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve makine öğrenimi destekli bir AR kaskı sunuyor.

Kaska monte edilen bu sistem yol üzerindeki en güvenli yörüngeyi, çevrede risk oluşturan faktörleri ve yol uyarı levhalarını görselleştirerek özellikle keskin virajlarda sürücünün doğru hizada kalması ve uygun manevra yapması için yardımcı oluyor.

Kask sürücü viraja çok hızlı yaklaştığında ya da yol üzerinde riskli bir alana geçtiğinde sürücüyü görsellerle uyaran bir sisteme sahip. Sistem bu görevi motosikletin önüne monte edilen kameradan yola çıkarak hesaplıyor. Makine öğrenme ve nesne tanıma teknolojisi sayesinde yoldaki diğer araçlar, yol uyarı levhaları, yayalar, hayvanlar ve diğer tehlike unsuru olabilecek yapılar tespit edilerek kasktaki AR destekli ekrana yansıtılıyor.

Haritadan çekilen bilgilerle yolun geometrisi, bu yol üzerindeki hız limitleri ve diğer hassas bilgiler toplanarak sisteme dahil ediliyor. Bu bilgiler ışığında sürücünün 200 metre içerisinde alması gereken manevralar, sapmalar ve optimum güzergah hesaplanarak motosiklet için ideal sürüş çizgisi çıkarılıyor ve görsel bindirme teknolojisi ile sürücünün kaskına aktarılıyor.

aegis rider

Geliştiriciler Alex Liniger ve Simon Hecker, ABS ve EBS gibi mevcut güvenlik sistemlerinin aksine sürücüye daha az müdahale eden, sürüş deneyimini sürücüye bırakan ama aynı zamanda gerekli tüm güvenliği sağlayan bir sistem geliştirmek için bu yola çıkıyor. Şu an prototipleme ve test aşamasında olan AR/AI destekli teknolojinin motosiklet üzerinde kullanımı için daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç var. Örneğin her yolun sürücüyü tehlikeye atmayacak çukurlara ya da bozukluklara sahip olmaması gerekiyor. Farklı hava koşullarında virajı aynı açıyla almak sürücü için tehlike oluşturabilecek bir başka konu. Kaska yerleştirilen AR gözlüğünün görselleştirmesi ise sürücünün dikkatini dağıtmayacak ya da görüşünü kısıtlamayacak şekilde olması gerekiyor. Aegis Rider AG ekibi tüm bu geliştirmeler ve güvenlik önemleri için sistemlerini geliştirmeye devam diyor.

Görsel: YouTube, Aegis Rider AG