Nottingham Trent Üniversitesi (NTU), giyilebilir teknoloji alanında önemli bir yeniliğe imza attı. Nottingham Sanat ve Tasarım Okulu’nda Elektronik Tekstiller bölümünde doçent olan Dr. Theodore Hughes-Riley liderliğindeki yürütülen araştırmada, 1.200 adet küçük fotovoltaik hücrenin (güneş hücresi/güneş pili) gömülü olduğu bir e-tekstil ürünü geliştirildi. Ekip, minyatür panellerin 400 mWat elektrik enerjisi üretebileceğini; sıradan bir cep telefonunu veya akıllı saati şarj etmek için yeterli olabileceğini iddia ediyor.
5 x 1,5 mm boyutlarında fotovoltaik hücreler
Üniversiteye göre, kullanıcılar e-tekstil prototipini giysilerde (ör: ceket) ve günlük aksesuarlarda (ör: sırt çantası) kullanabilecek. Ayrıca, entegre kablolamanın güçlü ve son derece esnek olduğunu da belirtmişler. Makinede diğer giysilerle birlikte 40°C’de yıkanabiliyorlar. Bu, 5 x 1,5 mm fotovoltaik hücrelerin gizli ve su geçirmez polimer reçineye sarılmasıyla mümkün olmuş. Birkaç testin ardından e-tekstil prototipinin; 0,86 oranında güneş ışığına maruz kaldığında 335,3 mWatt ve tam güneş ışığına maruz kaldığında 394 mWatt enerjiyi başarıyla ürettiği görülmüş.
Su geçirmez, nefes alabilen, esnek yapı; makinede yıkanabilen giysiler
Dr. Hughes-Riley araştırma hakkında şu açıklamaları yapmış: “Bu prototip, e-tekstillerin gelecekteki potansiyeline dair heyecan verici bir gelişme. Şimdiye kadar çok az insan giyim veya tekstil ürünlerinin elektrik üretmek için kullanılabileceğini düşünürdü. Ayrıca geliştirdiğimiz malzeme, herhangi bir sıradan tekstil ürünü gibi görünüyor ve davranıyor. Buruşturulup makineye atılabiliyor ve yıkanabiliyor. Ancak yüzeyin altında, kişisel cihazları şarj etmek için güneş enerjisinden yararlanabilen binden fazla küçük fotovoltaik hücreden oluşan bir ağ gizli.”
“Elektronik tekstiller, insanların teknolojiyle ilişkisini gerçekten değiştirme potansiyeline sahip. Bu prototip, cihazları duvardaki prize takıp şarj etmekten nasıl kurtulabileceğimizi gösteriyor.
Araştırma, Tekstilde Enerji Hasadı ve Yönetimi alanında doktora sonrası araştırma görevlisi olan Dr. Neranga Abeywickrama ve NTU Doktora adayı Matholo Kgatuke ile ortaklaşa yürütülmüş.
Kgatuke de şu açıklamayı yapmış: “Bu proje, e-tekstillerin sürdürülebilirliğin ön saflarında yer alabileceğini ve mevcut teknoloji anlayışımızı yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Geleceğin ürünlerini yaratmak için köklü dokuma tekniklerini modern teknolojiyle birleştirdik”.
Güneş enerjisiyle ilgili en yeni araştırmalara ve gelişmelere buradan göz atabilirsiniz. Ayrıca nakışla sıradan kumaşları elektrikli hale getiren şu yenilik de ilginizi çekebilir.
Matholo Kgatuke, Dr. Neranga Abeywickrama ve Dr Hughes-Riley
Görsel: NTU