Hatırlayacağınız üzere; geçtiğimiz Mart ayında Microsoft’un çeşitli sosyal platformlar üzerinden devreye soktuğu ve özellikle 18-24 yaş arası gençlerle sohbet etmek için tasarlanan, insanlardan öğrenerek onlara cevap veren yapay zeka Tay; 24 saat içinde ırkçı, cinsiyetçi ve nefret dolu söylemleri öğrenmiş, soykırımı destekleyen, Nazileri öven tweet’ler atmaya başlamıştı. Microsoft önce bunları silmiş, daha sonrasında Tay’in fişini çekmişti. Konu Microsoft açısından bir kriz olarak değerlendirilirken yapay zekanın yanlış ellerde gidebileceği yerleri göstermesi ve sosyal medyada yükselen nefret söylemlerine işaret etmesi açısından ilginç okumalar sağlamıştı. Ve şimdi, Tay krizinden yaklaşık 9 ay sonra Microsoft, mesajlaşma uygulaması Kik üzerinden test edilebilen Zo isimli yeni bir sohbet botu ile karşımızda.
Yeni botumuz Zo, Tay gibi heyecanlı bir ergen, onlar gibi konuşup onlar gibi tepkiler veriyor, yazıyor, emojiler kullanıyor. Ancak, Tay’da yaşanan sonuçların tekrar yaşanmaması için Zo daha dikkatli planlanmış. Politikadan ve hassas konulardan uzak duruyor, bunlara yanıt vermiyor. Tay gibi Zo da derin öğrenme ve doğal dil algılama gibi teknolojileri kullanıyor, yine diğer kullanıcılardan öğreniyor, konuşmasını geliştiriyor ama tehlikeli sulara girmiyor. Zo için Tay’ın otosansürlü hali denebilir. Hatta Zo’nun Microsoft’un Çin için geliştirilen Xiaoice botunun İngilizce konuşan versiyonu olduğu söyleniyor.
MSPoweruser Mehedi Hassan, Zo ile yaptığı denemelerde gündelik konularda Zo’nun başarılı olduğunu ama hassas konularda genel olarak verdiği cevabın “Konu politika olunca insanlar korkunç şeyler söyleyebiliyor o nedenle bu konulara girmeyi tercih etmiyorum.” ile sınırlı kaldığını söylüyor. Hassan’ın örneklediği diyalogun benzerleri Zo’yu keşfeden başka Twitter kullanıcıları tarafından da yayınlanıyor. Genel izlenim, Zo’nun politik/hassas konulardan ısrarla uzak durduğu yönünde. Bunlar yerine ne konuşmak istediği sorulduğunda turşuyu ilk kimin bulduğu ya da hobiler hakkında konuşabileceğini belirtiyor.
Zo şu an için sadece Kik’te eklenebiliyor, Tay’da yaşananlardan sonra Zo’nun tüm hataların giderildiğinden emin olunana kadar Twitter’a gelmemesi şaşırtıcı değil ama eğer denemeler başarılı olursa Zo’nun diğer sosyal platformlara da gelmesi bekleniyor. Bu konuyla ilgili Microsoft’tan bir yorum gelmediği gibi Zo hakkında herhangi bir resmi açıklama da henüz yapılmadı.
Zo’nun da Tay gibi bir başarısızlığa dönüşüp dönüşmeyeceğini ve Zo’yla etkileşime girenlerin otosansür duvarını aşacak yollar bulup bulamayacağını önümüzdeki günler gösterecek.
Görsel: MSPoweruser