Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Metro İnşaatının Atıkları, Kantin Mobilyalarına Dönüştü

Metro İnşaatının Atıkları, Kantin Mobilyalarına Dönüştü

DreiSt bu yılki Viyana Tasarım Haftası'nda ziyaretçileri, mobilyaları Viyana'nın kentsel atıklarından inşa edilmiş bir kantinde ağırladı.

Biyobölgesel tasarım pratikleri konusunda uzmanlaşan tasarım stüdyosu DreiSt, Viyana Tasarım Haftası 2024’e modüler ağırlama alanı “Biofabrique Canteen” (biyofabrik kantin) ile katıldı. Malzeme odaklı bir proje olan Biofabrique Vienna ile iş birliği içinde tasarlanan kantin, kentsel atıkların döngüsel bir inşaat endüstrisini beslemedeki potansiyelini ortaya koymayı amaçlıyor.

Kantinde metro kazı kili ile sırlanmış 1.700 el yapımı seramik karo yer alıyor. Viyana metrosu inşaat alanları ve gıda üretiminden kalan artıklar, uzun ömürlü, geri dönüştürülebilir yapı bileşenlerine dönüştürülebiliyor. Seramik sırın altın-kahverengi yüzeyi metro kazı kili ve karbolimden elde edilirken, bar masaları ve tezgahlarda Carbo ve Adobe tuğlaları gibi enerji tasarruflu malzemeler kullanılıyor.

Metro kazısından ve metro inşaatından çıkan atıklar değerlendirildi

Ekip, kantinin taşınabilir barından ayrıştırılabilir masa tabanlarına kadar her unsuru, festivalin zaman çerçevesinin ötesinde dayanacak ve gelecekte yeni kullanımlar veya yerler bulacak şekilde tasarlamış. Proje, kentsel atıkların yeniden değerlendirilmesiyle, biyobölgeselliğin rolünü ön plana çıkarıyor ve yerel malzemelerin kentsel gelişime yeniden entegre edilebileceğini gösteriyor.

Biofabrique Vienna, Viyana İş Ajansı ve LUMA Arles’in bir programı olan Atelier LUMA tarafından, TU Wien Mimari Tasarım Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen ve kullanılmayan yerel kaynakları mimari ve tasarım için iş birlikçi bir süreç aracılığıyla geri dönüştürülebilir malzemelere dönüştürmeyi amaçlayan bir pilot proje. Uzmanları, öğrencileri ve yerel endüstrileri de sürece dahil ediyor.

Yapım sürecine dair videoları aşağıdaki paylaşımlarda görebilirsiniz.

Görsel: DreiSt – Fotoğrafçı: Paul Sebesta