Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mercedes’ten Bir Tersine Robotlaşma Hamlesi

Mercedes’ten Bir Tersine Robotlaşma Hamlesi

Üretim hattında daha fazla insana yer vermeye başlayan Mercedes, robotların önlenemez yükselişine "dur" mu diyor?

Günümüzde sürekli gelişmekte olan yapay zeka ve robot teknolojisi üzerine neredeyse her gün yeni bir gelişme duymaya alıştık. Gündelik hayatımızı da iyiden iyiye etkilemeye başlayan bu teknoloji, robotları artık karşımıza konaklama hizmeti verirken de, Valentino Rossi’yi zorlayacak kadar iyi motorsiklet kullanırken de çıkarabiliyor. Ancak yükselen trendin aksi yönünde bir adım atan Mercedes, işleri biraz değiştirmeye çalışıyor.

Üretim hattındaki robotların büyük bir kısmını insanlarla değiştireceğini açıklayan otomotiv markası, S-sınıfı sedan arabalarının ısıtıcılı bardak tutucu ya da lastik supabları için farklı tipte kapaklar gibi sürekli isteğe göre uyarlanarak gelişen özelliklerini daha iyi ortaya çıkarabilmek için böyle bir adım atıyor. Burada anahtar sözcük: kişiselleştirme. Üretim Şefi Markus Schaefer’in vurguladığı nokta da bu: “Robotlar günümüzde sahip olduğumuz kişiselleştirme düzeyiyle ve buna ilişkin değişkenlerle başa çıkamaz.”

Bu hamle, Mercedes’in rakiplerinden ayrılmak için bugüne kadar vurguladığı özellikleriyle de bağdaşır gibi görünüyor. Geçmişte güç veya yol tutuşu gibi rakiplerinin ön plana çıkabileceği alanlardan görece uzak durarak söylemini daha çok konfor üzerinden belirlemiş olan marka, bugün de “giderek robotlaşan dünyada sadece insan elinden çıkabilecek bir kişisellik” vaat ediyor. Markus Schaefer’in “onlar bu kadar farklı seçenekle çalışamaz ve değişikliklere ayak uyduramaz” diye bahsettiği robotlardan ve o robotlarla birlikte gelen bütün o karmaşık teknolojiden arındırılmış bir üretim biçimi, Mercedes’in hedef kitlesinin tam da aradığı hamle olabilir.

Görsel; Forbes, Daimler