Mekanist; bundan seneler önce, henüz ilk zamanlarında 2008’de Bigumigu’nun radarına girip haber olmuş, üzerine uzun uzun konuşulmuş, şimdi ise geçen bu yıllarda kendisini tamamen yenilemiş bir şehir keşif servisi. Geçtiğimiz ay mobil uygulamasını yeniledi Mekanist ve bu değişikliğe var olan özelliklerin geliştirilmesinden çok yepyeni bir uygulama yaratmak desek daha doğru olur. 3 yeni özelliği takip, akış ve keşfet ile öne çıkan uygulama son derece iddialı. Bir yanda Foursquare, diğer yanda Türkiye pazarına yeni girmiş Yelp… Bu rekabet ortamında telefonlarımıza neden Mekanist’i indirip, şehri neden onun mobil uygulamasıyla keşfedelim sorusuna yanıt verecek soruları ilk önce kendimize sonra Mekanist’in icra kurulu başkanı Alper Tekin‘e sorduk.
Neden Foursquare ve/veya Yelp değil de Mekanist’i kullanmalı kullanıcı?
Bu kullanıcının motivasyonu ve o an bulunduğu context ile alakalı aslında. Nasıl Facebook ile arkadaşlık kavramını birleştirdiysek, Foursquare ile de ‘check-in’ ve bunun etrafında gelişen bir oyun kurgusunu çoğu kullanıcı kafasında birleştiriyor. Keşif ve bir mekan hakkında gerçekten detaylı bir görüş alma (örneğin yıldız ortalamaları ve yorumlar) ve hatta görüş verme gibi motivasyonlara Mekanist’in daha iyi cevap verdiğini ve vermeye devam edeceğini düşünüyoruz. Çünkü günün sonunda Mekanist’e bakma veya Mekanist’te paylaşım yapma motivasyonu gerçekten arkadaşlarınıza ve diğer Mekanist kullanıcılarına kalıcı ve güvenilir tavsiyelerde bulunmak. Oyun kadar eğlenceli bir kurgu olmasa da gerçek hayatta son derece kritik bir içerik Mekanist’te üretilen. Bizim amacımız bu değerli ve güvenilir içeriği üretmenin ve tüketmenin daha eğlenceli ve kolay yollarını kullanıcımızla sağlamak. Nihai amacımız ‘mekan’ denince akla Mekanist’in gelmesi ve gitgide daha çok kullanıcımızın ve mekan sahiplerinin eğlenceli bir biçimde şehir deneyimlerini Mekanist üzerinden paylaşmaları ve günlük kullanılan zengin içerikli bir platform olmak.
Mekanist’in yeni uygulamasındaki yenilikler ve kullanıcıya sağladığı kolaylıklar neler?
Takip, Akış ve Keşfet özellikleri yeni mobil uygulamamıza dahil oldu. Eklediğimiz tüm bu yeni özelliklerin amacı daha kolay ve etkileşimli bir kullanıcı deneyimi yaşatmak. Takip sistemi ile hem işinde uzman ve ilgi alanınızdaki içerikleri üreten kullanıcıları hem de Facebook arkadaşlarının tavsiyelerini takip edebiliyorsunuz.
Akış sayesinde, tüm Mekanist içeriği arasında öne çıkanlara bakarak daha eğlenceli bir keşif deneyimi yaşayabiliyorsunuz ve arkadaşlarınızla daha kolay etkiletişime gerçekleştirebiliyorsunuz.
Keşfet ile günün saatine göre ve bulunduğunuz lokasyondaki mekan kategorilerine göre aradığınız özellikte mekanlara kolayca ulaşabiliyor ve en iyi 10 listeleri gibi zengin içeriklere erişebiliyorsunuz.
Oyunlaştırmayı uygulamaya entegre edecek misiniz?
Kesinlikle! Kullanıcılara sunduğumuz güvenilir içeriğin yanı sıra eğlenebildikleri ve birbirleri ile kolayca etkileşimde olabildikleri bir platform yaratmaya çalışıyoruz. Bunu tek başına üretilen içeriklerin güvenilirliği ile sağlayamayız. Kullanıcıların daha fazla paylaşılabilir içerik üretmesini ve bu platformda olmaktan keyif almalarını sağlamak için gamification temalarını yeni oluşturacağımız sistemler ve özellikler ile entegre edeceğiz. Yeni level sistemleri, check in kurguları ve kullanıcıların birbirleri ile etkileşimi arttırıcı ürün özelliklerinde gamification’ı görebileceksiniz.
Sizce ürün anlamında ‘the next big thing’ nedir?
Ürün anlamında devamlı üstüne gittiğimiz temalar: her platformda daha eğlenceli ve kolay bir user experience; kullanıcıların paylaşma değeri olan yaratıcı ve taze içerik üretimini desteklemek; her platformda end-to-end tek bir deneyim sağlamak ve sosyal mecralara daha derin bir entegrasyon.
İş modeli olarak Mekanist hangi markete talip?
Nasıl Google’da bir ürün aradıktan sonra o ürünü tedarik eden firmaların reklamlarını ‘sponsored link’ olarak görüyorsak, Mekanist olarak biz de öncelikle kendi dikeyimizde benzer bir performans bazlı mobil reklam ağı üzerinde çalışıyoruz. Örneğin Taksim’de pizza arayan kullanıcılarımızı reklam verenler ile buluşturmak gibi. Tabii ki burada her zaman dikkat edeceğimiz unsur, reklam verenlerin açıkça platformda belli olması ve diğer organik içeriğin kolaylıkla erişilebilir olması.
Mekanlarla ve markalarla entegre kampanyalar planlıyor musunuz?
Tabii ki. Geçen sene sonuna doğru lanse ettiğimiz Caffé Nero uygulaması kullanıcılar tarafından çok beğenildi. Şimdi bu uygulamayı yenilerken ayrıca bir çok marka için hayata geçireceğimiz projeler mevcut. Ayrıca check in kurgusu üzerinden son kullanıcılarımıza somut faydalar sağlayabildiğimiz check-in sürprizlerimizi de gitgide çeşitlendirdik. Bu ve buna benzer online ve offline dünyaları birleştiren kurgular ile ilerlemeye devam edeceğiz.
Tüm Türkiye’de olsanız da İstanbul ağırlıklı olarak ilerliyorsunuz, diğer şehirlere yönelik planlarınız var mı?
Bu konuda çalışmaya başladık bile. İzmir ve Ankara’dan yoğun talep vardı zaten. Bunları dikkate alarak önceliği bu illerimize verdik ve Şehir Elçisi programını başlattık. Mekanist’in resmi temsilcileri olan “Şehir Elçileri”, kendi çevrelerinde mekanlarla ilgili danışılan, keşfetmeyi, keşfettiklerini paylaşmayı seven ve şehrinin nabzını tutan kişiler. Şehirlerindeki mekanların Mekanist’e dahil ederken bir yandan da şehrindeki Mekanist community ilişkilerini yönetip onlarla etkinlikler düzenliyor ve bizim burada yarattığımız bağları kendi şehirlerinde kurmaya çalışıyor. İzmir ve Ankara’da halihazırda aktifiz!
Yeni Mekanist, bir uygulama güncellenmesinden fazlasını sunuyor. Peki yeni Mekanist’i geliştirirken sosyal ağlarda ve Ekşi Sözlük gibi platformlarda konuşulanları dikkate aldınız mı?
Kesinlikle, şirket olarak tam bir ‘The Lean Startup’ fanatiğiyiz 🙂 Hem sosyal ağlarda konuşulanları hem de ofis davetlerimizde gerçekleştirdiğimiz geri bildirim amaçlı toplantılardan çok şeyler aldık ve alıyoruz. Örneğin, Ekşi Sözlük’te bizi en çok üzen konulardan biri şuydu: Bazı kullanıcılarımızın yorumlarının sadece mekan hakkında negatif diye Mekanist’te yayınlanmadıklarını düşündüklerini okuduk. Bu algı gerçekten çok uzak olsa da bu konuda düzenlemeler yaptık ve artık her yorum yazılır yazılmaz sistemde yayınlanıyor ve yorum yazmış kullanıcıyı takip eden herkese otomatik olarak gönderiliyor. Mekanist’te yorum silmek veya yayınlamamak gibi bir şey yok; tabii ki yorum küfür etc içermiyorsa.
Ve son olarak tabii ki kullanıcı datası bizim için çok kıymetli; 650.000 üyeye ulaştığımız için yüzyüze konuşamadığımız yüz binlerce kullanıcının hareketlerini takip ederek, nerelerde iyi nerelerde kötü olduğumuzu her gün değerlendiriyoruz.
Mobil bir uygulama olan Mekanist’in sosyal medya stratejisini belirlerken nelere dikkat ettiniz/edeceksiniz? Sizin için önemi nedir?
Sosyal medyanın öneminin farkında olsak da çok aktif olmadığımızı biliyoruz. İçerik ekibimizin düzenli olarak ürettiği blog ve e-bülten içeriklerini paylaşıyoruz sosyal medyada ancak daha aktif olmayı hedefliyoruz. Özellikle Twitter’da daha etkileşimli bir kullanıma yönelik projelerimiz var. En kısa sürede hayata geçireceğiz.
Bunun ötesinde gerçek anlamda sosyal mecra entegrasyonu için ürün kısmında planlarımız var. Mekanist’in bu entegrasyonlar ile geniş kitlelere yayılacağını düşünüyoruz.