Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mattr Markanıza Etki Edenlerin Kişiliklerini Saptıyor

Mattr Markanıza Etki Edenlerin Kişiliklerini Saptıyor

Markaya ait sosyal veriyi kullanarak en güçlü hikayelere ilham verdiğini iddia eden Mattr, dahil ettiği özellikler ve çıkardığı kişilik analiziyle dikkat çekiyor.

Gerçek zamanlı pazarlama araştırmasında sosyal verinin ne kadar kıymetli olabileceğini fark eden Mattr 2011 yılında kurulmuş

Mattr herhangi bir anket üzerinden araştırmaya girmeden markanızı kimlerin gerçekten takip ettiği ve söz konusu kişilerin kişilikleriyle ilgili saptamalarda bulunan ilk sosyal bölümlendirme, daha aşina olduğumuz bir ifadeyle segmentasyon, aracı. Sadece ünlüler üzerinden iletişiminizi kurmak yerine hedef kitlenize gerçekten etki edebilecek kişilere ulaştırmanın değerini savunan ve bu sayede markanızın sesini bulabileceğinizi iddia eden bir firmadan söz ediyoruz.

Markaya etki edebilecek kişilerin kişiliklerini bölümlendirirken ise psikolojide en temel kişilik testi olarak görülen “Big Five“tan ilham alınmış. Psikoloji literatüründeki testin beş unsuru “deneyime açıklık”, “vicdanlı olma”, “dışa dönüklük”, “uyumluluk” ve “duygusal dengesizlik” iken; söz konusu bölümlendirme sisteminde “sofistike”, “kuvvetli”, “güvenilir”, “cüretkar” ve “erdemli” olarak sınıflandırma yapılmış. Bu sınıflandırmada marka kimliğini konu alan Aaker Modeli‘nin etkileri de görülmüş. 

Zamanda büyük kayıplara yol açan, yorucu programlara karşı Mattr kapsamına “time machine” ve “brand tracker” adlı iki özellik dahil etmiş. 

Belirtilene göre “time machine” markayı takip edenlerin ve etki sahibi kişilerin hareketlerini ve kafa yapılarını kıyaslamayı sağlayabilen bir özellik. Bu sayede yaratılan kampanyanın ilk gününden itibaren seyircilerin düşünceleri ve hareketleri temel bir hatta toplanıp erişilebilir hale getiriliyor. Pazarlamacılar farklı kesimlerin kampanyanın içeriğiyle ne kadar etkileşim kurduğunu yüzde bazında öğrenebiliyor.

“Brand tracker” da markaların sosyal verisinin gerçek zamanlı olarak evrimini sunuyor diyebiliriz. Özellik markanın Twitter’da takipçi kazanıp kaybettiği veya takipçilerinin bağlılığının sağlamlaştığı ya da zayıfladığıyla ilgili durumları bildirebiliyor.

Firmanın fiyatlandırma politikasına buradan ulaşabilirsiniz. Tanıtım videosunu da aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kurucularından Murray McKerlie’nin SXSW 2014’teki röportajı ise altta bulunuyor.

Kaynak

Manşet görseli Mattr blogundan alınmıştır.