Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
MatataLab Çocuklara Puzzle Yapar Gibi Kodlama Öğretiyor

MatataLab Çocuklara Puzzle Yapar Gibi Kodlama Öğretiyor

4-9 yaş grubu çocuklar için tasarlanan Matatalab, kod bloklarıyla oluşturulan diziler üzerinden çocuklara kodlamanın kolay olduğu hissini deneyimletiyor.

Günümüzde çocuklar bilim, teknoloji, matematik, fen bilimleri gibi pek çok disipline erken yaşta adapte olabiliyor. Ebeveynler ise pek çok farklı araçla çocuklarına bu dünyaları gösterebilir hale geliyor. Ebeveynlerin için sunulan bir alternatif de çocuklara oyun oynarken kod yazma dinamiklerini öğreten Matatalab.

Okul öncesi yıllarını içine alan ilk çocukluk dönemi, çocuğun aktif olarak çevresine yöneldiği, uyarıcılar ile dolu dış dünyayı keşfetmeye çalıştığı, insan yaşamının en temel becerilerinin kazandığı bir dönem. Bu dönemde çocuk, belli bir gelişimi tamamlamış olan bedenini etkili bir şekilde kullanmaya ve oyunlarında bedenini daha aktif kullanmaya başlıyor.

4-9 yaş grubu çocuklar için tasarlanan Matatalab, çocuklara mantık ve kodlamayı sezgisel bir şekilde, okuma veya bilgisayar becerilerine ihtiyaç duymadan öğretmeyi amaçlıyor.

 

 

Kod yazmanın eğlenceli hali

Uygulamalı kodlama robotu seti MatataLab, kodlamayı kolay ve eğlenceli bir hale getirirken, çocukların yaratıcılıklarını beslemelerini sağlıyor. Okuma ve yazma bilgisine ihtiyaç duymadan oynanabilen bu set, çocuklara kod yazmayı öğretmek için değil, kod yazmanın kolay olduğu hissini vermek için tasarlanmış. Bu nedenle somut bir şekilde sergilenen kodlama bloklarının tamamı sembollerden oluşuyor.

Setin kurulumu ve oyuna başlamak da oldukça basit. Setin içeriği temel olarak; Matatabot, kumanda kalesi, kontrol panosu ve kod bloklarından oluşuyor. Tasarlanan kod blokları çocukların, Matatabot’u istedikleri yöne istedikleri kare sayısı kadar hareket ettirmelerini, çalmasını istedikleri melodiyi tasarlamalarını ve diledikleri şekli çizmelerini sağlayan diziler yaratmalarını sağlıyor. Ayrıca şekil çizebilmek için gerekli olan kod bloklarına ek olarak, 3 farlı renkte kalem de setin içerisinde sunuluyor.

Setin içerisinde gönderilen macera haritası üzerinde hareket ettirilebilen Matatabot, başlangıç noktasından bitiş noktasına gidebilmek için gerekli olan diziye ihtiyaç duyuyor. Bu dizi de çocuklar tarafından tasarlanıyor. Gidiş yolu da yine setin içerisinden çıkan hedef bayrakları ve engellerle şekillendirilebiliyor.

Başlangıç ve profesyonel olmak üzere iki farkı set şeklinde sunulan Matatalab’i farklı amaçlar için kullanmakta da mümkün. Macera haritası üzerinde yapılacak olan yolculuğa ek olarak sunulan kod bloklarıyla oluşturduğunuz hareket komutlarını, şekilleri ve melodileri oynat düğmesine basarak uygulamaya koyabiliyorsunuz. Bütün bunlara ek olarak Matatabot ve kumanda kalesi içerisinde yer alan ikonik karakterinizi de sevdiğiniz bir karakterle değiştirebilirken, kumanda kalesi üzerine legolar dizerek, kuleyi istediğiniz kadar yükseltip daha eğlenceli bir hale getirebiliyorsunuz.

Görsel: Red Dot, Kickstarter