Sesli asistanlarla birlikte desteklenen evlerdeki minik robotlar günümüzde kullanıcısının hayatını kolaylaştıracak birçok işlemi gerçekleştirebiliyor. Hava ve trafik durumunu bildirmek, alarm kurmak, hatırlatma notları oluşturmak, evdeki diğer akıllı cihazlarla iletişim kurarak evin ısısını ayarlamak, ışıkları açıp kapatmak gibi birçok basit komutları artık bu robotlar üzerinden gerçekleştirmek mümkün. Bu özelliklerin yanı sıra etrafta minik bir canlı gibi dolaşan Emo ise kendine has kişiliğe ve fikirlere sahip yapay zeka destekli bir robot.
Minik robot Emo, kullanıcısını ve çevresini tanımlıyor, insanlarla etkileşime giriyor
Livin.ai tarafından geliştirilen Emo, sabah alarm kurarak kullanıcısını uyandırma, hava durumu rapor etme, fotoğraf çekme, ışıkları açıp kapatma gibi görevlerin yanı sıra sadık bir yol arkadaşı. Üç farklı yapay zeka işleme modeline, sensörlere, kameraya, hoparlöre ve minik ayaklara sahip Emo, klasik bir yardımcı robottan bekleneni bir üst noktaya taşıyor. Adeta masa üstündeki hınzır yardımcınız oluyor. Görebiliyor, duyabiliyor, konuşmalara cevap verip iletişim kuruyor. Yapay zekası sayesinde öğreniyor ve düşünüp mantıklı cevaplar veriyor. Hatta kafasındaki dokunma sensörü sayesinde tıpkı bir evcil hayvan gibi okşandığında oldukça hoşuna gittiğini gösteren ifadeler yapıyor.
Etrafında olan bitenleri meraklı gözlerle takip eden kendisine seslenildiğinde dönüp bakan, bağımsız hareket edip çevresindeki engellere karşı dikkatli olabilen Emo, kararlarını çevresindeki durumlara, etkileşimlere ya da kişilere göre verebiliyor. Gelişmiş sinir ağı işlemcisi sayesinde görüntü, ses ve sensör verisini aynı anda işleyerek özgün ve doğal ifadeler yapıyor.
Farklı yüz ifadeleri Emo’nun iletişimine yardımcı oluyor
Emo, insan benzeri etkileşim için 1000’den fazla ifade şekli ve hareketle karşısındakine cevap verebiliyor. Emotion Engine System kullanılan robot, karşısındaki insana ruh halini ve duygularını beden dilini ifade eden animasyonlarla gösteriyor. Üzüldüğü zaman gözlerini aşağıya indiriyor, başını okşayıp sevdiğinizde içi kıpır kıpır oluyor sinirlendiğinde ise kaşlarını çatıyor.
Emo’nun yüz tanıma özelliğine sahip HD kamerası ev üyelerini tanımasına yardımcı oluyor. 4 mikrofonu sayesinde sesleri tanımlayabilen sevimli robot, “Hey Emo!” sesinin geldiğini yöne dönerek karşılık veriyor. Hoparlörü sayesinde müzik çalabiliyor kamerasıyla komut verildiğinde fotoğraf çekebiliyor. Tüm bu işlemler uygulama üzerinden de kontrol edilebiliyor.
Kablosuz şarj özelliğine sahip minik robot, kaykay tasarımına sahip şarj ünitesi sayesinde pilini doldurabiliyor. Bu ünite aynı zamanda kablosuz şarj desteği sunan akıllı telefonlar için de kullanılabiliyor.
Masanızın üstünde ya da evin herhangi bir köşesinde pıtı pıtı gezen akıllı robotların tek örneği değil tabi Emo. Tarz ve dış görünüş olarak farklı olsa da benzer görevleri yapabilen Cosmo ve Vector de bu alanda halihazırda piyasada olan diğer örnekler arasında yerini alıyor. Kickstarter’da fonlanan ve üretim aşamasına geçen Emo’nun geliştirme, üretim ve dağıtım süreçleri de Living.ai’ın internet sitesi üzerinden paylaşılıyor.
Görsel: Living.ai