Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Masalsı Köy Manzaraları

Masalsı Köy Manzaraları

Jo March, çocukluk anılarının ışığında Cornwall'daki köy manzaralarını resimliyor.

Peyzaj alanında derinleşen çağdaş sanatçılar, kendilerine has stilleriye hâlâ bu alanda yapılmamış şeylerin olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin yakın zamanda Stephen Wong Chun Hei’nin doğa gezilerindeki izlenimlerinden yola çıkarak yaptığı rüya gibi akrilik tablolara yer vermiştik. Bu defa da Jo March’ın büyülü manzaraları arasında gezineceğiz.

Jo March’ın sanatını daha iyi kavrayabilmek için öncelikle onun yaşam öyküsüne bakmak gerekiyor. Sanatçı, 1962’de Cornwall’da doğmuş. Çocukluğu, küçük bir bozkır köyü olan Darite’deki aile çiftliğinde geçmiş. Sheffield Üniversitesi’nde İngilizce ve Avrupa Tarihi üzerine eğitim alan sanatçı, 1985’te Tarih bölümünden birincilikle mezun olmuş. İlerleyen yıllarda köydeki yaşamına geri dönmüş ve resim yapmaya başlamış. Dolayısıyla kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı.

Jo March’ın büyülü Cornwall manzaralarına bakarak geçen çocukluğu, eserleri üzerinde oldukça etkili. İlham kaynakları hem bu köy manzaraları hem de çocukluğunda tanıdığı insanlar. Büyürken Cornwall’da gözlemlediği karakterlere karşı sonsuz bir hayranlık besliyor. Sanatçı genellikle tuval üzerine akrilik boya ile çalışıyor.

“İçtenlikle söyleyeyim, hâlâ ne yaptığımdan emin değilim.”

Modern yaşam, asırlık yaşam kalıplarını ve inanç sistemlerini yavaş yavaş ve amansız bir şekilde aşındırıyor. Jo March’ın manzara resimleri, Cornwall’da şimdiye kadar çok az değişmiş olan pastoral arazilerin özünü yakalama girişimi. Yine de resimlerdeki manzaraların ve figürlerin hepsinin hayali olduğunu, sanatçının izlenimlerini yansıttığını belirtelim.

Jo resimleri hakkında şunları söylüyor: “Bunlar, insanların ve yerlerin anısına ve hepimiz için her şeyin biraz daha basit olduğu bir zamana nostaljik övgüler.” 30 yıldır resim yapan profesyonel bir sanatçı olarak şu sözleri de çiçeği burnunda sanatçılar için ders niteliğinde: “İçtenlikle söyleyeyim, hâlâ ne yaptığımdan emin değilim.

Sanatçıyı Instagram’ı üzerinden de takip edebilirsiniz.

 

Görsel: Twitter