Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mantar Renkleri Atlası

Mantar Renkleri Atlası

"Mushroom Color Atlas" isimli internet sitesi, doğanın renklerinden ilham almak isteyenler için keyifli bir kaynak sunuyor.

“Mushroom Color Atlas” (Mantar Renkleri Atlası), tasarım ve sanat pratiği için doğanın kılavuzluğuna güvenen yaratıcı bünyelere hitap ediyor. Aynı zamanda sürdürülebilir ürün malzemesi olarak mantar kullananları ve mantar türlerine özel merakı olan insanları da cezbedecek bir kaynak.

Sitede renkler oldukça cezbedici renk paletleri şeklinde sunulmuş. Renkleri tıkladığınızda her rengin hangi mantar türüne ait olduğunu; yün ya da linen gibi farklı yüzeyler ya da dokular üzerinde nasıl durduğunu görebiliyorsunuz. Ayrıca rengin elde edilmesinde kullanılan pigment hakkında da bilgi verilmiş. En üstte sıralanmış mantar simgelerini tıklayarak da her mantara ait paletin tamamını görebiliyorsunuz.

Uygulanan yüzey ve pigment verileriyle birlikte mantar renklerini keşfedin

Bu atlası kullananlar, sitede verilen pigment bilgilerini kullanarak gerçek bir boya yapabilir. Yine dijital ortamdaki renk paletini çeşitlendirmek için de bu mantar paletlerinden ilham alınabilir.

Her rengin altında, mantarın tamamının ya da hangi bölümünün kullanıldığına dair bilgiler var. Yine boyanın yapım derecesi, kurutulmuş mantar mı yoksa yaş mantar mı kullanıldığı da görülebiliyor. Pigmentleri bir arada tutan tutkalın ne olduğu da belirtilmiş. Çoğunda bunu arap zamkı olduğunu görebilirsiniz.

Mantar Renkleri atlasına buradan erişebilirsiniz.

Atlasın yaratıcısı olan sanatçı Julie Beeler, her rengi elde etme sürecini küçük paragraflar halinde anlatmış. İllüstrasyonlar ise Yuli Gates imzasını taşıyor.

Atlasın kitap versiyonu Eylül ayında yayınlanacak. Şu anda Amazon, Bookshop.org veya Chronicle Books‘tan ön sipariş verilebiliyor.

Atlasla ilgili gelişmeleri Instagram hesabı üzerinden takip edebilirsiniz.

Mantar miselyumu kullanılan yaratıcı tasarım projelerine ise şuradan göz atabilirsiniz.

Japonya’daki Ağaçların Renklerini Taşıyan Boya Kalemleri

Boya Tasarımına Yaratıcı Dokunuş

Görsel: Mushroom Color Atlas