Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mahadine’in Uğradığı Adaletsizlik Yüze Çıkıyor

Mahadine’in Uğradığı Adaletsizlik Yüze Çıkıyor

Amnesty Switzerland; Facebook'a yüklediği videolar nedeniyle müebbet hapisle karşı karşıya olan Çadlı gazeteci Mahadine'in serbest bırakılması için insanların yüz fotoğraflarını yükleyerek destek verebileceği bir kampanya başlattı.

Tadjadine Mahamat Babouri ya da bilinen adıyla Mahadine, Çadlı bir gazeteci. 2016 Eylül’ünde Facebook’a Çad hükümetini yolsuzlukla suçladığı ve düşen petrol fiyatlarının bir petrol ülkesi olan Çad’da yarattığı ekonomik krizden söz ettiği videolar yüklüyor. Bundan kısa bir süre sonra Mahadine bir gündüz vakti sokakta yakalanıyor, haftalar boyu zincir altında tutuluyor, işkence görüyor, hapishane hapishane dolaştırılıyor ve ailesine nerede olduğu söylenmiyor.  Mahadine şu anda müebbet hapis ile karşı karşıya ve hapishanede tüberküloza yakalandığı için acil tıbbi yardıma ihtiyacı var. İşte Uluslararası Af Örgütü İsviçre bu noktada devreye giriyor ve Mahadine’in bırakılması için bir kampanya başlatıyor.

Butik reklam ajansı Walker Zurich tarafından yaratılan televizyon kampanyası “I’m Here” adını taşıyor. 14 Aralık’ta pek çok İsviçre kanalında gösterime girecek olan film, insanları konu hakkında bilgilendirirken 7 çocuk babası Mahadine’in yaşadığı adaletsizliğe karşı durmaya çağırıyor.

Facebook’ta Yüzünüzle Yapabilecekleriniz

Mahadine’in işlediği “suç” Facebook üzerinde olduğundan insanların çoğunlukla eğlence ve sosyalleşme amaçlı kullandığı bu platformun doğası, duruma sağlam bir tezat oluşturuyor. Bir yanda Facebook postları ile kendine sevgili arayan biri, diğer yanda ise aynı mecradaki bir videosu yüzünden elektrik verilerek acılar çektirilen biri… Kampanya da bu sert tezatı odağına alıyor.

Film neşeli bir tonda başlıyor. Adeta bir Benetton reklamı gibi farklı ırk, din, yaş ve cinsiyette insanların gülümseyen yüzlerini görüyoruz.  Dış ses onlara yüzleri ile yapabileceklerini söylüyor. Yüzünüzü kullanarak telefonunuzu açabilir, kendinize eş bulabilir, tek boynuzlu bir ata dönüşebilirsiniz diyor. Film, yüzlerini kullanarak yapabilecekleri bir şey daha olduğunu söyleyerek daha karanlık bir ton kazanıyor ve “Masum bir insanı kurtarabilirsiniz” diyor. Çünkü Amnesty Switzerland’ın Mahadine için açtığı kampanyaya insanlar kendi fotoğraflarını yükleyerek katılıyor.

mahadine_amnesty switzerland_walker zurich_i'm here_isviçre_bigumigu mahadine_amnesty switzerland_walker zurich_i'm here_isviçre_bigumigu

Destekçilerin Yüzleri Kampanyayı Taşıyor

Kampanyanın internet sitesi Mahadine için imza verenleri bir mozaik halinde gösteriyor. Şu an itibariyle Amnesty’nin çağrısına 414 bin kişi destek vermiş. Mahadine serbest bırakıldığında bu mozaikteki görseller Mahadine’in yüzünü oluşturacak şekilde yerleştirilerek bir açık hava panosuna dönüşecek.

“Yüz” konsepti kampanyanın diğer mecralarında da kullanılıyor. Kampanyaya katılarak desteklerini gösteren insanların yüzleri, 1 dakika boyunca Bern istasyonundaki etkileşimli posterlerde yer alıyor. Bunun yanı sıra “I’m Here” (Buradayım) sloganı ile birlikte destekçilerin yüzlerinin yer aldığı basın ve internet ilanları da yayına hazırlanıyor.

Künye:
Amnesty International
Yetkili Pazarlama Yöneticisi: Marcel Hagmann
Proje Yöneticisi: David Cornut
Fon Toplama: Floryse de Susanne d’Epinay
Yönetmen: Manon Schick (Director)

Walker Zurich:
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Cornelia Nünlist
Sanat Yönetmeni: Stefanie Huber
Reklam Yazarı: Catherine Elf, Roger Beckett
Yaratıcı Yönetmen: Pius Walker
Tasarımcı: Delia Guerriero, Emma Hoti, Marina Cassado

Cobblestone:
Yönetici Yapımcı: Pieter Lony
Yönetmen / Görüntü Yönetmeni: Joachim Zuncke
Uygulayıcı Yapımcı: Hanna Kaesemann
Yapım Yöneticisi: Oli Krasemann
Yönetmen Yardımcısı: Philipp Schelb
Kamera Asistanı: Jan Philipp Grelich, Sean Nguyen
Styling: Judith Stryczek
Makyaj: Sandra Raab
Saç:  Tom
Sanat Bölümü: Christian Schätzel
Müzik: Lukas McNally,  Tim Knapp
Kurgu: Dennis Riebenstahl

Station:
Patman, Patrick Stoll, Moritz Schuler

Görsel: YouTube