Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lübnanlı Gazete Dünyanın İlk Yapay Zeka Destekli Cumhurbaşkanını Tanıtıyor

Lübnanlı Gazete Dünyanın İlk Yapay Zeka Destekli Cumhurbaşkanını Tanıtıyor

Lübnan’ın köklü gazetelerinden Annahar, dünyanın cumhurbaşkanı görevlerini yerine getirmek için tasarlanmış ilk yapay zeka modelini tanıttı.

Bazılarımızın bildiği üzere Ortadoğu’nun en kalabalık ülkelerinden Lübnan, ülkede 31 Ekim 2022’de başlayan siyasi kriz döneminden bu yana, neredeyse 2 senedir cumhurbaşkanı olmadan yönetiliyor. Senatoda gerçekleşen 13. seçimden de başarı sağlayamayan ülke, bu yüzden büyük bir ekonomik belirsizlikle mücadele ediyor. İşte bu toplumsal kaosa sessiz kalamayan ülkenin en köklü gazetelerinden An-Nahar, ülkeyi aslında bu iş için özel olarak geliştirilmiş bir yapay zeka modelinin yönetebileceğini iddia eden Our President.ai isimli çarpıcı projesiyle tüm dünyada dikkatleri üzerine çekiyor.

Model, 90 Yıllık Bir Veri Havuzu İle İnşa Edilmiş

IMPACT BBDO Dubai ve Addition New York’un işbirliği ile başlatılan yapay zeka destekli cumhurbaşkanı kampanyasının temel taşı An-Nahar gazetesinin 90 yılı aşkın süredir tuttuğu haber arşivleri. Ülkede 90 yıldır olup biten neredeyse tüm ekonomik gelişmelerin, siyasi analizlerin ve toplumsal olayların tarafsız biçimde ele alındığı bir arşive sahip olan An-Nahar’ın elindeki bu kıymetli veri, LLM yani Long Language Model ile işlenerek bir cumhurbaşkanının cevap verebilmesi beklenen her soruya cevap verebilen bir yapay zeka modeline ulaşılıyor. Bu model yalnızca tarihi veriyi işlemekle kalmıyor aynı zamanda güncel olaylarla alakalı yaptığı analizlerle benzersiz sentezler kurgulayabiliyor. Our President sitesine girip yapay zeka destekli başkana ülkeyle ilgili dilediğiniz soruyu sorabiliyor, aynı zamanda cevapları ses olarak da alabiliyorsunuz.

Ülkenin önemli gazetecilerinden ve aynı zamanda An-Nahar’ın genel yayın yönetmeni de olan Nayla Tueni’nin canlı yayınında ilk defa kamuoyuna tanıtılan yapay zeka modeli, şimdiden büyük ilgi uyandırıyor.

An-Nahar’ın bugüne kadar sürdürdüğü tarafsız ve duyarlı yayın politikasının altını çizen ve “Ülkede olup bitenlere öylece sessiz kalamazdık. Eğer parlamento ülkemizin yararına olacak bir başkan seçemiyorsa bunu eninde sonunda insanlarımız yapacaktır” diyen Nayla Tueni Our President projesinin geleneksel dünyadaki bir paradigmayı daha yıktığını belirtiyor.

 

Görsel: Ourpresident.ai