Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Lorna Simpson’dan Kaleydoskop Saçlı Kolajlar

Lorna Simpson’dan Kaleydoskop Saçlı Kolajlar

Lorna Simpson, kolaj çalışmalarında vintage reklamlardan siyah kadın yüzlerini kesiyor ve onlara mürekkeple kaleydoskopik etkiler verdiği saç sekilleri ekliyor.

Çocukken birçoğumuzun elinden kaleydoskop geçmiştir. Bir dönem okul etrafında konuşlanan kırtasiyelerde vardı çünkü. Hani böyle çevirdikçe deseni değişen prizmatik oyuncaklar. Gözünüzü dayar ve bakarsınız. Çocukken rast gelmediyseniz de sıkıntı değil, Telefonunuzun uygulama mağazasında İngilizce olarak “kaleidoscope” aratırsanız hemen bir filtre uygulaması bulabilirsiniz. Brooklynli sanatçı Lorna Simpson da kolaj çalışmalarında kaleydoskop efektinden yararlanıyor fakat bunu bir uygulamayla değil kendi elleriyle yapıyor.

Kadınların Saçları Onların Galaksileridir

Lorna Simpson kolaj çalışmalarında vintage reklamlardan siyah kadınların yüzlerini kesiyor ve onlara mürekkeple kaleydoskopik etkiler verdiği saç sekilleri ekliyor. Fotoğrafları Ebony ve Jet dergilerinin eski sayılarından elde ediyor. Onların üzerine de mürekkeple kaplayarak saçın çeşitli katmanlarını gösterdiği, kristalleşmiş gibi görünen saçlar tasarlıyor. Mesela bir işinde suratın etrafını kalın bir kaya parçasıymış gibi süslenken, diğerinde insan beyninin enine kesiti gibi görünen gölgeli saç modeli tasarlayabiliyor.

Sanatçı 150’den fazla kolaja sahip. Hatta bu kolajlarını Lorna Simpson Collages isimli kitabında bir araya toplamış. Kitap geçtiğimiz ay Chronicle Books yayınevinden basılmış. Sanatçı kitabında kendi kolajlarını şair ve yazar Elizabeth Alexander‘ın sözleriyle açıklıyor, “Siyah kadınların saçları onların galaksileri, güneş sistemleri ve yıldızlarıdır”.

Kitabı Amazon’dan sipariş edebilir, sanatçının kolajlarını sitesinden inceleyebilirsiniz.

 

Görsel: Lorna Simpson