Sanatçı, tasarımcı ve baskı uzmanı Roy Scholten 2017’de Martijn van der Blom ile ortaklaşa başlattığı bir projeyle, LEGO’yu ilkokul öğrencileri için düzenlediği tipo baskı atölyelerine getirmiş. Herkes için erişilebilir olan ve her yerde bulunanabilen bu blokların kullanımı, geleneksel tipo baskı malzemelerinden daha pratikmiş ve hızlı ilerlemeyi sağlıyormuş. Çocukların çoğu için de hem tanıdık hem de yaratıcılığı tetikleyici araçlar olması da avantaj sağlamış. O dönemde Scholten bu atölye çalışmalarından ilham alarak bir LEGO dinozor baskı serisi de hazırlamış.
Blokların birleştiği yerler, beyaz çizgiler oluşturarak bu tekniğe has bir efekt yaratıyor
Scholten LEGO ile baskı tekniğinden hala vazgeçebilmiş değil. 50 Birds başlıklı projesi kapsamında, Hilversum’daki stüdyosunda Hollanda’da bulunan düzinelerce kuşu LEGO kalıplarla basıyor. 6 x 6 inçlik (15,24 x 15,24 cm) baskılar; blokları ustaca düzenlemeyi gerektiriyor. Blokların birleşme yerlerinin yarattığı küçük beyaz çizgilerse bu tekniğe has karakteristik bir hava katıyor.
Bir tasarım oluşturmak, söz konusu kuşun ana hatlarını, şeklini ve duruşunu belirlemekle başlıyor. Bu bulmaca çözüldükten sonra, yapı her renk için bir tane olmak üzere tekrar üç ila altı farklı “lego damgaya/kalıba” bölünüyor. Baskının başarıyla sonuçlanması için her LEGO damganın/kalıbın doğru sıralamayla basılması gerekiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Scholten, her LEGO kalıpla 20 adet baskı yapıyor. Yakında yapmayı planladığı yalıçapkını, alakarga, dağ bülbülü, mavi başlı kuyruksallayan ve ördek baskılarını görmek için kendisini Instagram’da takip edebilirsiniz. Scholten atölye çalışmalarını da sürdürüyor. Grafisch Atelier Hilversum’da, haftalık tipo baskı ve mono baskı atölyeleri düzenliyor.
LEGO ile veya LEGO tarafından gerçekleştirilen başka yaratıcı projeler görmek isterseniz buraya göz atabilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Instagram