Reklam dünyasının en bilinen, en sevilen reklamlarından biri IKEA’nın 2002 tarihli Lamp filmi olabilir. Spike Jonze tarafından çekilen bu film; artık neredeyse bir reklam klasiği sayılıyor. Filmde, yeni lamba alındığı için çöpe atılan bir lambacığın dramı; Jonze’nin müthiş sinematografisiyle veriliyor. Şimdiyse lambanın hikayesi devam ediyor, üstelik daha önce gönül telimizi titreten bu kırmızı lamba nihayet mutlu sona kavuşuyor.
Crispin Porter + Bogusky tarafından 16 yıl önce yaratılan ve Cannes Lions da dahil olmak üzere pek çok reklam yarışmasında ödüle doymayan bu reklam filminin ardından bir devam filmi yapmak kolay iş değil. Zira önünüzdeki örnek artık ikonlaşmış bir film. Ancak, 2018 tarihli devam filmi işin altından başarıyla kalkıyor.
İlk filmde; Spike Jonze bir melankoli hissi yaratıyor, izleyeni bilinçli olarak hüzne yöneltiyordu. Müzik, yağan yağmur, ışık ve lambanın duruşu ile bize lambanın kalbinin kırıldığı, çöpe atıldığı için üzgün olduğu hissi geçiyordu ve bu bizi, izleyiciyi de sanki sokağa atılan bir yavru köpekmişçesine üzüyordu. Filmin sonu da tam olarak bununla dalga geçiyordu. Oyuncu Jonas Fornander çıkıp, izleyicilere kötü hissettikleri için deli olduklarını söylüyor ve lambanın cansız olduğunu, hisleri olmadığını ve yenisinin çok daha iyi olduğunu hatırlatıyordu. Bu da aslında eski eşyalarına duydukları bağlılık nedeniyle, onları çöpe atıp yenilerini alamayan pek çok insana söylenen bir şeydi.
Lambanın Hikayesi Devam Ediyor
Lamp 2 adını taşıyan yeni film, ilk filmin bittiği yerde başlıyor. Filmin ilk saniyelerinde lambayı yine çöpün kenarında görüyoruz. Müzik, ortam, ışık yine aynı. Ancak birden filmin tonu değişiyor ve hikayenin devamını görüyoruz. Küçük bir kız lambayı çöpün yanında bulup alıyor, içerisine bir IKEA ampul takıp onu değerlendiriyor, ona yeni bir hayat veriyor, ışığında kitap okuyor, oyunlar oynuyor. Daha önce hüzünlü olan müzik, neşeli tınlamaya başlıyor, lambanın da filmin de havası değişiyor. Şimdi artık lamba için üzülmüyoruz, bilakis, onun için mutluyuz.
Filmin sonunda ise tanıdık bir sürpriz var. İlk filmin sonundaki Jonas Fornander, bu filmin sonunda da geliyor. Bu sefer, yine benzer bir cümle kuruyor: “Pek çoğunuz bu lamba için mutlu oldunuz.” diyor Fornander. “Ve bu delice değil çünkü bir şeyleri yeniden kullanmak iyi bir şeydir.”
Rethink Canada tarafından yaratılan film için teklif götürülen pek çok yönetmen; teklife hayır demiş. Gerekçe ise gelmiş geçmiş en iyi reklam filmlerinden birine devam filmi çekmenin büyük bir sorumluluk olması. Sonunda SickKids Foundation için yaptığı çalışmalarla bilinen Mark Zibert işe evet demiş ve görünen o ki, Jonze’nin açtığı yolda hiç de geride kalmamış.
Değişen Marka Vizyonu
Lamp ve Lamp 2 aslında hikaye anlatımı anlamında aynı formülü kullanıyor. Görsel, müzik ve tarz olarak iki film de oldukça benzer. Bu anlamda bu devam filmi, hiç sırıtmıyor, öncekini tamamlamayı başarıyor. Sondaki esprinin devam ettirilmesi ise kesinlikle güzel bir dokunuş. Lamp 2, şu 16 yılda dünyada neyin değiştiğini anlatmak için de hoş bir yeni hikaye aslında. Zira 16 yıl önce yeniden kullanmak, değerlendirmek, kendin-yapmak, hack’lemek ve maker kültürü pek gündemde değilken; odak eski şeyleri değiştirmek üzerineyken artık dünyanın ve IKEA’nın odağı bir şeyleri dönüştürmek üzerine. Dolayısıyla bu devam filmi sadece hikayeyi sürdürmekle kalmıyor, markanın değişen vizyonunu da yansıtıyor.
Künye:
Reklamveren: Ikea
Reklam Ajansı: Rethink Canada
Yaratıcı Yönetmen: Aaron Starkman
Sanat Yönetmeni: Joel Holtby
Reklam Yazarı: Mike Dubrick
Strateji: Sean McDonald, Stacy Ross
Yayın Yapımcısı: Anne Marie Martignago
Yapım Şirketi: Scouts Honour
Yönetmen: Mark Zibert
Kurgu: Marc Langley
Görüntü Yönetmeni: Todd Martin
Uygulayıcı Yapımcı: Rita Popielak
Post Prodüksiyon: Rooster Editorial
On-Line: Ernie Mordak, Fort York VFX
Grading: Eric Whipp
Ses: Mit Out Sound
Ses Yapım / Beste: Ren Klyce
Miksaj ve Ses Tasarım: Vapor-rmw
Görsel: YouTube