Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Küresel Markaların Instagram Kullanım ve Veri Analizi [2014 3. Çeyrek]

Küresel Markaların Instagram Kullanım ve Veri Analizi [2014 3. Çeyrek]

Dünyanın en büyük 100 markasının Instagram’daki 14 pazarlama ve etkileşim tekniği.

Sosyal ağların devamlılığını sağlayan en büyük unsur o ağların kullanıcıları. Her bir kullanıcının yarattığı etki içerik üreticilerinin çoğalmasını ve motive olmasını sağlıyor. Kristal Elma’da Kate Alessi; YouTube’un kullanıcı, içerik üreticiler ve markalar arasındaki konumunu ve üretilen değeri açıklamıştı. Bu etkileşim sırasındaki en büyük değişkenin ise tutku olduğunu vurgulamıştı. Kullanıcıların sosyal ağlara karşı tutkusu o ağ üzerinde üretilen içeriği ve ağın değerini oluşturuyor.

Instagram, her geçen yıl bu değerini ve içerik zenginliğini genişleten bir platform olarak öne çıkıyor. Sağladığı hizmetler ise hem markaları hem de içerik üreticilerini kendine çekiyor. Fransız yönetmen Thomas Jullien, 852 farklı kullanıcının 852 Instagram fotoğrafını kullanarak bir kısa film oluşturuyor. Markalar ise hem açıkhava hem de internet üzerinde Instagram’ı kullanarak kampanya hazırlıyor. Kristal Elma’da Grey, #instacandy etiketi ile şeker servis ederken Creasoup ise ajansı hakkında hazırladığı infografiği Instagram hesabından yayınlamıştı. IKEA ise Instagram hesabı kullanımına farklı bir bakış açısı getirerek 2014 katalog içeriğini yayınlamıştı.

Simply Measured, 2014’ün üçüncü çeyreğindeki verilere dayanarak dünyanın en büyük 100 markasının hareketlerini inceledi.

  • 2012’nin 3. çeyreğinde bu 100 markanın 54’ünün Instagram hesabı varken bugün 86 marka Instagram kullanıyor.
  • 86 markanın %73’ü haftada en az bir video veya fotoğraf yayınlıyor. Hesap sahibi olmak kadar bunu aktif kullanarak kullanıcı ile etkileşim sağlamanın da önemi büyük.
  • İlk 100 marka arasında 10.000’den fazla takipçisi bulunan hesapların sayısı da geçtiğimiz yıl 34 iken bu yıl 62’ye yükseliyor. 100.000’den fazla takipçisi bulunan hesapların sayısı ise 15’ten 34’e yükseldi. Bu süreç içinde markaların iletişim kurduğu kitle de genişliyor ve Instagram pazar olarak da değer kazanıyor.

  • Listedeki 15 marka Instagram’da 1 Milyondan fazla takipçiye sahip. Listenin başında ise 7.5 Milyon takipçi ile Nike yer alıyor.
  • Markaların kullanıcılar ile etkileşimi de 2012’nin 3. çeyreğine oranla %415 artış görülüyor. Bu büyük markalar gönderi başına ortalama 18,822 yorum ve beğeni alıyor.
  • Markaların içerikleri ortalama 216 yorum ile karşılaşıyor. Bunların yarısı ise ilk 6 saat içerisinde gönderiliyor. Yapılan yorumların %75’i ilk 48 saat, %10’u 13 gün sonra içinde gerçekleşiyor.
  • En çok yorum alan içerikler ise yukarıdaki analizden bir noktada ayrılıyor. Bu içerikler yorumların yarısından fazlasını 13. saatinden sonra alıyor.
  • Üretilen içeriklerin açıklamaları ortalama 138 karakterden oluşuyor. Fakat Simply Measued karakter sayısı ile iletişim etkileşimi arasında doğrudan bir bağlantı olmadığını belirtiyor.

  • Genellikle üretilen içerikler başka bir hesabı etiketliyor veya mention’layarak referans oluyor. Bu işlem markalara %56 daha fazla iletişim imkanı sağlıyor.
  • Üretilen içeriklerin %88’i en az bir etikete sahip. Instagram’da sıkça rastlanan bir sayfa etiket trendi yerine markaların gönderilerinin %91’i, 7 veya daha az etikete sahip.
  • En az bir etiketi olan içerikler takipçileriyle %12.6 daha fazla etkileşim sağlıyor.
  • Instagram gönderilerinin sadece %5’i yer bilgisine sahip. Fakat yer bilgisi bulunan gönderilen %79 daha fazla etkileşim sağlıyor.
  • Büyük markalar listesinden sadece 4 isim Instagram’ı kullanıyor. Fakat diğer sektöre ait markalara göre %62 daha fazla aylık gönderi sayısına sahip. Bu markaların ortalama etkileşimi ise gönderi başına 23,906 değerinde. Diğer sektördeki markalarla kıyaslandığında ortalama 5,084 daha fazla beğeni ve yorum alıyorlar.
  • Listede yer alan markalar endüstri bazında değerlendiğinde 13 marka ile otomotiv endüstrisi Instagram’daki en aktif kategori oluyor.

Görsel; Simply Measured