Moonwalkers, ilk bakışta sıradan bir elektrikli paten seti gibi görünse de kullanım sırasında nasıl çalıştığını gördüğünüzde farkını anlayabiliyorsunuz. Bu ayakkabıları giydiğinizde gerçekten yürüyorsunuz ve motorlu tekerlekleri sayesinde yürüme hızınızı %250 oranında artırıyor. En azından ayakkabıların yaratıcısı Shift Robotics’in iddiası bu yönde. Bu nedenle Moonwalkers’ı “Dünyanın en hızlı ayakkabısı olarak tanıtıyorlar. Shift Robotics, Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından kurulmuş bir girişim. Şirket şu anda Moonwalker için Kickstarter’da destek topluyor.
Moonwalkers ayakkabı üzerine giyilen bir robotik ayakkabı
Moonwalkers aslında ayakkabıdan ziyade, ayakkabı üzerine giyilen bir tür robotik aksesuar. Ayarlanabilir kayışları ve hızla açılan manyetik tokaları sayesinde çok çeşitli ayakkabılara pratik bir şekilde takılabileceği belirtiliyor.
Kullanıcı yürürken Moonwalkers ayakkabılarının her birinde bulunan 300 W fırçasız motor, sekiz poliüretan tekerleği döndürüyor. Bu da kullanıcıda, yürüyen kaldırımda ilerliyormuş gibi bir his yaratıyor. Sensörler, kullanıcının yürüyüşünü izlemek için makine öğrenimi tabanlı algoritmalar kullanıyor ve sürekli olarak birbirleriyle iletişim kuruyor. Böylece kullanıcıya uyum sağlayarak o ne kadar hızlı veya yavaş yürürse, tekerleklerin de o kadar hızlı veya yavaş dönmesi sağlanıyor.
Kullanıcı saatte 11 km maksimum hıza çıkabiliyor. Maksimum hızda ilerlerken 1 metreden daha kısa bir mesafede, tam durma seviyesine kadar yavaşlayabiliyor. Buna ek olarak, Moonwalkers yokuş aşağı inerken tekerlek hızlarını düzenliyor. Böylece kullanıcı kontrolünü kaybetmiyor.
Merdiven çıkarken ya da belirli bir noktada sabit kalırken dengeyi kaybetmemek için Lock moduna geçilebiliyor
Kullanıcı basit ayak hareketlerini kullanarak Shift ve Lock modları arasında geçiş yapabiliyor. Shift’te, kullanıcı yürürken tekerlekler serbestçe dönüyor. Ancak Lock’ta, yerinde kilitli kalıyorlar. Bu, kullanıcının merdiven çıkma veya hatta tek bir yerde ayakta durma gibi şeyleri, denge kaybı konusunda endişelenmeden yapabilmesini sağlıyor. Yürüme hızı ve arazi gibi faktörlere bağlı olarak, her birimin lityum iyon pili 1,5 saatlik şarjla yaklaşık 9,7 km yol alabilmeyi sağlıyor.
Yürüme hızını artırması hedeflenen en önemli teknolojik yeniliklerden biri de dış iskeletler. Bu alanda haber yaptığımız gelişmelere buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: Kickstarter