Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Konda’dan Demokrasi Nöbeti Araştırması

Konda’dan Demokrasi Nöbeti Araştırması

Darbe girişimi sonrası sokağa çıkanlar kim? Konda araştırdı.

15 Temmuz gecesi gerçekleşen darbe girişiminin engellenmesinde sokağa dökülen halkın inanılmaz gayreti çok önemli bir rol oynadı. Darbe girişimini takip eden günlerde hükümet yetkililerinin de çağrısıyla yaklaşık 2 hafta halk geceleri meydanları doldurmaya devam etti.

Konda, 26 Temmuz Salı gecesi, demokrasi nöbeti çağrısı yapılan meydanlardan Kısıklı, Saraçhane ve Taksim’de saat 21:00 ve 00:00 arasında 1.875 kişiyle yüz yüze görüşerek kendi kaynakları ile bir araştırma gerçekleştirmiş. Araştırmanın tamamını Konda’nın internet sitesinde görüntülemek mümkün. Buradan da bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Araştırmada dikkat çeken bazı sonuçları aşağıya ekliyorum.

Sokağa dökülen halkın ana bilgi kaynağının şüphe götürmez bir şekilde TV olduğu görülüyor. Ben SMS’in de etkili olduğunu düşünmüştüm ama sosyal medya bile SMS’ten daha etkili olmuş:

Ülke genelinde izlenme oranından çok daha yüksek bir A Haber, ATV ve TRT izlenme oranı gözlemleniyor sokaktaki kitlede:

Sokaktaki vatandaşların ezici ağırlıkla Ak Parti’li oldukları görülüyor:

Sokağa çıkmada Cumhurbaşkanı’nın tv’den yaptığı çağrının etkisi görülebiliyor:

Sokağa ilk gün erkek ağırlıklı bir kitlenin çıktığını, sonraki günlerde kadınların da bu kitleye katıldığını söyleyebiliriz:

Demokrasi nöbetindeki vatandaşların ağırlığının 30 yaş üstü olması da bence değerlendirilmesi gereken bir durum:

Demokrasi nöbeti tutanların %84’ünü dindar ve sofu vatandaşların toplamı oluşturuyor. Sokakta olup da inançsız olduğunu söyleyen kişiler %1:

Bu slaytta dikkatimi çeken de şu oldu; Ak Parti seçmenleri arasında sokağa çıkma oranı eğitim seviyesi yükseldikçe artmış:

Araştırmanın tamamını mutlaka buradan inceleyin. Araştırma ile ilgili sorularınız için [email protected] adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

Görseller: konda.com.tr/demokrasinobeti