Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Scorp

Kolektifli Komşularımız: Scorp

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde konu odaklı video paylaşım uygulaması Scorp ve eş-kurucusu İzzet Zakuto ile birlikteyiz.

Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

İzzet: Sercan ile beraber sohbet ederken içimizde ki girişimci ruhu tutamayarak makarnacı, tostçu gibi girişimler üzerinde kafa patlatırken dönemin büyük süksesini gerçekleştiren video iletişimi üzerine yoğunlaşmaya başladık. Ekşisözlüğün sevilmesi ve hiç tükenmeyen içerik yapısından da etkilenerek. Gençlerin dilediği konuyu özgürce konuşabildiği 15 saniyelik videolar ile iletişimin sağlandığı bir sosyal medya platformu olan Scorp fikrini ortaya çıkardık.

Emekleme döneminde yaşadığımız sıkıntılardan en büyüğü var olmayan bir uygulamayı tanıtmak, uygulamayı anlatan bir internet sitesinden insanların bize inanmasını ve temsilci olarak ekibimize dahil olması çok zorlu bir süreçti.

Kısacası hayali bir ürünü tanıtıp sevdirmek emekleme sürecimizin en büyük sorunu idi.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

İzzet: Öncelikle uygulamanın hayat bulması ilk basamağımızdı. Alışveriş merkezinden kuluçkaya transfer olmak ikinci önemli bir basamak bağımızdı. Daha sonra 250.000 kullanıcıya ulaşmamız kuruluş dönemimizin en önemli basamağıdır diyebiliriz. Ardından ilk yatırımımızı almamız. Türkiye’de 1 milyon kullanıcıya ulaşmamış 5. basamağımız. Son ve içinde bulunduğumuz basamak ise küresel çalışmalar ile beraber ülkede 4 milyon kullanıcıya ulaşmış olmamız diyebiliriz.

Kolektifi ilk nereden duydunuz?

İzzeet: Mentorumuz Ömer Erkman’dan duyduk.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

İzzet: Nisan 2015’de yazılım ekibimiz Kolektif’e geldi. Eylül 2016’dan itibaren ise tam kadro Kolektifliyiz.

Scorp’un gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

İzzet: Biz eğlenceli, genç ve dinamik bir ekibiz bizim enerjimizin yormadığı bir ofis ortamı yakalamış olmak büyük şans. Kolektif bizim yaratıcılığımızı yükseltiyor diyebiliriz. Kimse ofisten çıkmak istemediği için de verimlilik fazlasıyla yüksek.

Scorp’un bu yıl içinde hedefleri neler?

İzzet: Geçtiğimiz dönemde Almanya ve Amerika’ya açıldık. Güney Amerika ile küresel olma yolunda attığımız adımların devamını getirmek bu yıl içerisindeki hedeflerimiz arasında ve tabi unutmadan ana akım sosyal medya olmak her daim en önemli amacımız.

Türkiye’de Scorp’un yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

İzzet: Olmayan bir şeyi var etmek, pazarda yeni ve ülke bazında ilk olmak hem kolay hem de zor tarafını kapsayan en önemli özelliğimiz. Örneğin bir marka ile çalışılacağı zaman ya da yeni bir temsilci ile anlaşılacağı zaman, onlara mecrayı ve kurallarını, yaratabileceğimiz etkiyi anlatmak, kafalarında doğru şemayı yaratabilmek en büyük zorluluklardan biri. Ama aynı zamanda sadece bizim bildiğimiz bir dil ile yaratılmış bir mecra için çalışıyor olma ayrıcalığı da en büyük kolaylığımız. Türk uygulaması olduğu için bize duyulan samimiyet ve ulaşılabilirliğimiz de hem zor hem kolay tarafa ait bir özelliğimiz.

Görsel: Scorp