Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektifli Komşularımız: Paper Street Co.

Kolektifli Komşularımız: Paper Street Co.

Kolektif House'daki komşularımızı tanıyoruz.

Bildiğiniz gibi biz de bir süredir hazır ofisi anlayışının Türkiye’deki en yeni temsilcilerinden Kolektif House’dayız. Farklı disiplinlerde üretim yapan Kolektifli komşularımızı tanıdığımız serimizin yeni bölümünde kart atma alışkanlığını yeniden doğuran Paper Street Co. ve kurucuları İpek ve Zeynep Özbay ile birlikteyiz.


Kuruluş hikayenizi anlatır mısın? Emekleme döneminde yaşadığınız zorluklar nelerdi?

İpek: Paper Street Co.’nun çıkışında aslında çok kişisel bir hikaye yatıyor. Bizim hayatımızda hep kartpostallar vardı. Küçükken ailemizden yılbaşı zamanında aldığımız kartlar, Zeynep yurtdışında yaşarken dünyanın farklı yerlerinden toplanan ve birbirimize gönderdiğimiz kartpostallar derken kendimizi kartpostallarla kaplanmış salonumuzda neden biz de kendi kartpostallarımızı yapmıyoruz diye sorduk. Hem bizim tasarladığımız kartpostallarımızı ve hem de farklı sanatçı, tasarımcı, çizerlerin işlerini de özel kağıtlar üzerinde değerlendirdik.

Kartpostal gönderme geleceğini yeniden hayata geçirmek amacıyla başladık projeye. Basit olarak kullanıcı siteye giriyor, mesajını yazıyor (isterse el yazısı seçeneği de mevcut) biz de kullanıcı adına eski usul puluyla kartpostalı yolluyorduk. Daha sonra şirketler için özel günlerde bu kart göndermeye başladı.

Sistem büyüdükçe ve kağıdı daha da iyi tanıdıktan sonra farklı kağıt ürünlerini (poster, takvim, ajanda) de sistemimize entegre ettik. Yeni internet sitemiz üzerinden kullanıcılar farklı tasarımdaki davetiyeleri ve kartvizitleri de kişiselleştirip satın alabiliyorlar.

Emekleme döneminde her şey çok zordu. 🙂 Biz yola 2015 yılında insanlara kartpostal gönderteceğiz diye başladık. Saniyede milyonlarca eposta gönderilen bir dünyada biz kartpostaldan bahsediyorduk. Bir de tabi unutulmuş bir alışkanlığı yeniden hayata geçirmeye çalışıyorduk. İnsanlardan başta çok komik tepkiler alıyorduk.

Bugün geldiğiniz noktaya ulaşırken geçtiğiniz en önemli aşamalar, atladığınız temel basamaklar nelerdi?

Zeynep: Geçtiğimiz en önemli aşamalardan biri kartpostalın yanı sıra davetiye ve kartvizit yapmaya başlamamız oldu, sonra etkinlikler için çıkartma, el ilanı, takvim, ajanda yapmaya başladık. Gördük ki sadece kartpostal diye kendimizi kısıtlamak yerine ürün yelpazemizi genişletip tüm olasılıklara açık olmak, çok daha hızlı büyümemizi ve daha yaratıcı olmamızı sağlıyor. Bir büyük aşama da operasyonel yükü azaltmak oldu. Uzun bir süre Topkapı’ya gidip özel, güzel ve ağır tabakalarda kağıtlar taşıyorduk. Üretim tarafı için bir sistem kurmak hayatımızı kurtardı. 🙂

Son önemli aşama da yeni internet sitemize geçişimiz olabilir, bu süreç hala tamamen bitmese de yeni sitemizde olan kişiselleştirilebilir kartvizit ve davetiye şablonları ile müşterilerimize pratik bir şekilde sipariş verebilme olanağı sunmayı, aynı zamanda da bu yeni sistemle operasyonel yükümüzü de daha da azaltmayı umuyoruz. Tüm bunların yanında Koç Kuluçka Merkezi’yle tanışmamız ve onlarla bu işte ilerlememiz bizim için en önemli aşamaydı, ve en büyük şanstı.

Kolektifi ilk nereden duydunuz?

İpek: Girişimcilik etkinliklerini hep takip etmeye çalışıyoruz ve Kolektif’i de o sayede duyduk. İlk Kolektif Explore etkinliğini duyup ve gitmiştik Sanayi’de.

Ne zamandır Kolektiflisiniz?

İpek: Çok yeniyiz, Ekim ayının başından beri 🙂

Paper Street Co.’nun gelişiminde ve şu anki çalışma dinamiklerinde Kolektif’in yeni ve yaratıcı ofis anlayışının size ne gibi faydaları oldu?

Zeynep: İkimiz de sabit durmayı pek sevmiyoruz, “Gezgin” olmak bize çok uyuyor. Kafamıza göre bazen sessiz bir köşede, bazen daha kalabalık olan Geyik’de çalışıyoruz ve böyle bir esnekliğe sahip olmak çok güzel, bir de ofisin dekoru çok güzel ve ilginç. Dediğimiz gibi daha yeniyiz ama bazı kolektiflilerle beraber işbirlikleri, projeler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Son olarak da ofisten çıkmadan eğlenebilme şansımızın olması da hiç fena değil 🙂

Paper Street Co.’nun bu yıl içinde hedefleri neler?

İpek: Bu yıl bir sürü hedefimiz var! Yakın zamanda internet sitemizi değiştirdik, artık internet sitemiz ve ilk önceliğimiz yeni sitemizi ve bu site ile yaptığımız yenilikleri tanıtmak. Artık müşterilerimiz internet sitemizden davetiye ve kartvizitleri kişiselleştirip sipariş verebilecekler. İlk etapta bu özelliği ön plana çıkarmayı planlıyoruz. Bunun dışında farklı kağıt ürünleri çıkarmak (mesela iskambil kağıdı, kağıttan yılbaşı süsü veya kağıt bebek), ürün çeşitliliğini artırmak (daha fazla kartpostal, takvim, davetiye vs tasarımı) ve tasarımcılarımızla beraber yeni işler yapmak da her zaman için hedefimiz.

Türkiye’de Paper Street Co.’nun yaptığı işi yapmanın zorlukları ve kolaylıkları var mı? Neler?

Zeynep: Evet her iş gibi bizimkinin de hem zorlukları hem kolaylıkları var. Heralde en zor kısım işimizi anlatmak. 🙂 kartpostal, kartvizit gibi tasarım kağıt ürünleri yapıyoruz dediğimizde genelde matbaa olduğumuz düşünülüyor. Kartpostal gönderme konseptini de insanlara anlatmakta da baya zorlandık, çoğu insan kim neden kartpostal gönderir tepkisini alıyorduk ama zamanla kitlemizi bulduk. Son olarak da fark ettik ki aslında çok fazla kartvizit ve davetiye üreten firma/matbaa var, rekabet çok yani. Ama işimizi çok severek yaptığımız için bize pek zor gelmiyor. İşin kolay yanları da var tabii ki, Türkiye’de matbaacılık çok gelişmiş ve çok yaygın, o yüzden üretim hem kaliteli hem de kolay oluyor. Piyasada çok ürün (kartvizit ve davetiye) var ama biz tasarımı ön planda tuttuğumuz için ürünlerimiz dikkat çekiyor ve rekabetten sıyrılıyoruz. En büyük ve güzel kolaylık da kulaktan kulağa referans oldu, müşterilerimizin bizi arkadaşlarına ve ailelerine yönlendirmeleri ile bir sürü iş yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

Görsel: Paper Street Co.